Sommarbloggare: Olle Olsson

Dags för tredje sommarbloggaren för i år. Vi välkomnar Olle Olsson som tipsar sevärdheter i norra Skåne här på Pensionsbloggen.

Bjärnums museum

I Bjärnum finns ett av Sveriges finaste landsortsmuseum. Här finns skolmuseum, lantbruksmuseum, snickerimuseum, teknik och biblioteksmuseum, här finns också över 300,000 föremål. Av föremålen finns t.ex. 24 stolar gjorda av 24 sorters träslag och många föremål i miniatyrer täljda av en i bygden boende på sin tid. Museet ligger vackert beläget i skogskanten 15 km. i Bjärnum norr om Hässleholm. Mer information.

Tykarpsgrottan

En annan verkligt intressant sevärdhet finns i utkanten av Hässleholm det är Tykarps grottan i Ingnaberga. Grottan är 12 meter under jord och i den bröts kalk från 1700-talet till år 1880. Nu är den ett populärt och unikt besöksvärt ställe. Gruvan är ca: 10.000 kvm. stor med labyrinter av gångar och pelarsalar, man kan få guidade turer. Ett besök här glömmer man inte så lätt. Se öppettider.

En av Sveriges största modelljärnvägar

Den finns i Hässleholm och är 40X15 meter stor med 1200 meter räls och 300 växlar. Själva anläggningen är uppbyggd som ett landskap i miniatyr av bygden och byarna kring Hässleholm, här finns bl.a. ett 100 tal hus och 3000 träd. Det är populärt för både vuxna o och barn. Det här kan ni också se på internet angående öppettider m.m.

Olle Olsson