Ett nytt sätt att spara privat till pensionen?

eupepp

I Europa finns det tankar om att införa ett nytt sätt att spara privat till pensionen, PEPP (Pan-European Personal Pension). Flera inslag känns bekanta och påminner inte så lite om den traditionella försäkring som redan finns i Sverige genom kollektivavtalad tjänstepension:

·      Låga avgifter – ger en högre pension.

·      Garanti – som ger en stabilitet både under tiden man sparar och vid utbetalning.

·      Lång spartid – vilket skapar möjlighet till högre avkastning genom t.ex. investeringar i infrastruktur eller fastigheter.

·      Genomtänkta icke-val – att inte välja ska också vara ett bra alternativ även om valfrihet finns för den som vill.

Tanken är att man ska kunna flytta sin PEPP fritt inom EU. Den senare frågan är knepig eftersom det finns olika skatteregler länderna emellan. Men det är bra att det finns konkreta förslag om att uppmuntra långsiktigt privat sparande. Det borde vi vara intresserade av även i Sverige.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se