Tre saker unga behöver veta om sin pension

nyttjobb

Vem minns inte sitt första riktiga jobb? När man lämnar gymnasiet eller högskolan för att söka efter ett jobb. Det är mycket att tänka på som lön, anställningsvillkor och avtal. Och pension. Det senare är inte så svårt som det låter. Tre saker som påverkar din pension:

  1. Hur mycket du jobbar.
  2. Vilken lön du har.
  3. Att du får tjänstepension.

Att arbeta heltid ger en större inbetalning till pensionen. En högre lön ger mer pensionspengar. Tidiga inbetalningsår är viktigare än sena då en intjänad tusenlapp vid 20 års ålder är mer värd på pensionsdagen (med ränta-på-ränta) än motsvarande tusenlapp som man får inbetald som 30-åring.

Om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal, vilket nio av tio gör, så har du automatiskt en trygg tjänstepension med låg avgift. Man behöver inte engagera sig i sin pension om man inte vill. Både för den allmänna pensionen och för tjänstepensionen finns det genomtänkta icke-val som passar de flesta sparare. Om du arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal är det inte säkert att din arbetsgivare betalar in tjänstepension. Fråga din arbetsgivare om du är osäker.

Ett privat sparande är också bra. Men tjänstepension via jobbet är ändå viktigast. Få har råd att spara så mycket pengar som tjänstepensionen innebär.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se