Dag 106 som pensionär

pensionar106

Nu, efter drygt 100 dagar som pensionär kan det vara dags att summera det nya livet så här långt. Vad har varit bra och vad har varit sämre? Vi gjorde en gemensam lista här hemma och här är resultatet:

På plussidan

  1. Tid för barnbarn. Vi har fått mycket tid till Samuel, vårt första barnbarn. Att ha fått följa honom det här första halvåret har gett en stor lycka och förhoppningsvis har vi kunnat hjälpa till lite också.
  2. Friheten och valfriheten. Den första sommaren har betytt både ledighet och jobb. Att vi har kunnat jobba lite när vi själva velat och kombinerat det med mer ledigt är ett klart plus. Nu i höst blir det några kortare resor och nu behöver vi inte fundera på hur många semesterdagar vi har kvar utan kan boka när vi har lust.
  3. Ekonomin blev i stort som vi planerat och tänkt oss. Vi tjänar mindre men utgifterna är också mindre när vi inte jobbar. De framtida inkomsterna vet vi hur de ser ut och vi behöver ju inte oroa oss för att bli uppsagda som pensionärer. Redan nu vet vi att inkomstpensionen höjs med 4,2 procent nästa år/länk/ och det känns också tryggt.

På minussidan

På minussidan hittade vi inte lika mycket. Kanske blir det annorlunda när höstmörkret är över oss?

  1. De spridda utbetalningarna. Det är fortfarande obegripligt varför pensionsutbetalningarna ska vara spridda mellan den 1 och 25 varje månad. Det blir mer jobb med att hålla ordning på ekonomin tycker jag och längtar efter en samlad inbetalning i stället.
  2. Mer tid hemma gör att vi verkligen ser alla skavanker, alla spår och märken som hundar och ungar lämnat efter sig. Inget vi tagit tag i ännu men det skaver rätt rejält nu.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

En reaktion på ”Dag 106 som pensionär

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *