Alla år bör ge tjänstepension

allaar

Varför har jag inte fått någon tjänstepension när jag arbetade i min ungdom? Det är en vanlig fråga. Förmodligen beror det på att du var under 28 år vilket var den åldersgräns som ofta gällde för att börja tjäna in tjänstepension. Förr om åren.

Numera har åldersgränserna letat sig ner och i flera nya avtal har arbetsgivare och fackförbund kommit överens om att man får tjänstepension från första anställningsdagen. Det gäller för anställda inom statkommun och landsting samt privatanställda arbetare med deltidspension. Dessutom fortsätter många få inbetalningar till tjänstepensionen så länge de har rätt att stå kvar i anställning (d.v.s. fram till 67 år). För andra gäller fortfarande att man får tjänstepension mellan 25 och 65 år.

Hela livet räknas för den allmänna pensionen. Det är rimligt att samma sak gäller för tjänstepensionen. Det skapar drivkrafter för både yngre och äldre att arbeta och bidrar till ett enklare och mer omtänksamt pensionssystem. Utvecklingen går i rätt riktning även om det tar tid.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

5 reaktioner på ”Alla år bör ge tjänstepension

 1. Hej Dan,
  tack för din intressanta och klargörande blogg. Jag har några år kvar till 67 och börjat kika på min pension. Upptäcker då att mina tidiga år inte medräknats (började statlig fast anställning när jag var 22). När jag kontaktar SPV svarar de att avtalet gäller från 28 år, men du skriver att det har ändrats. Jag undrar var jag hittar beslut om denna ändring att det ska gälla hela arbetslivet. Jag fick 28-års gränsen som svar så sent som idag från SPV.
  Vänligen
  Christina Andersson-Wiking

 2. Hej Christina!

  Sänkningen av åldersgränsen är inte retroaktiv. Den gäller alltså endast för dem som påbörjat sitt yrkesliv på senare år.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 3. Hej
  Då undrar jag: vad får jag istället eftersom det inte gäller retroaktivt? Jag började arbeta som sjuksköterska vid 21,5 år ålder. Med tanke på den låga lön jag haft under mitt yrkesliv så är det högst orättvist att jag blir utan tjänstepension för
  6,5 år.
  Mvh Susanne

 4. Hej, jag har också idag fått reda på att mina arbetade år under 28 ,,är som bortblåsta..Känns fruktansvärt irriterande och känner mig grundlurad.

 5. Hej Susanne och Karin!

  Förklaringen finns också i en gradvis utveckling från förmånsbestämda tjänstepensionsavtal till premiebestämda avtal (från 1990-talet fram till idag). Arbetsmarknadens parter har förhandlat fram detta inom en rad branscher. Denna övergång har inte bara skett i Sverige utan även i andra länder. Precis som ni är inne på finns det både vinnare och förlorare i en sådan övergång.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *