Dag 116 som pensionär

kantarell

Nu är hösten verkligen här. Lite skönt är det att jag kan flytta hundens morgonpromenad lite så att vi får gå ut när det ljusnar. Men hans bortre gräns verkar vara lite efter klockan 7 så snart får vi gå våra vinterpromenader där det finns gatlyktor.

I veckan var jag ute med mina väninnor. De funderar också på att gå i pension och vi spekulerade i vilken tid på året som det är ”bäst” att sluta jobba. Många väljer att sluta så nära 65-årsdagen som möjligt. Trots att det inte längre finns någon fast tidpunkt för pension verkar 65 bita sig fast ett tag till.

Vi kom fram till att det var bäst att sluta på våren så att man har sommaren framför sig. Lite som att börja med en riktigt lång semester alltså. Det kan också ge en positiv skatteeffekt om du betalar mer skatt på lönen i början av året och sedan har en lägre pension med lägre skatt i slutet av året. Vill du också räkna på hur ekonomin blir rekommenderar jag prognoserna på Minpension.se och Skatteverkets inkomsttabeller.

Det har faktiskt varit fler festligheter i veckan, en lång och trevlig middag med gamla kurskamrater. Många har slutat jobba men flera kombinerar pensionen med någon typ av deltidsarbete och tycker att det är den bästa av två världar. Hoppas det är en trend som håller i sig och att inte budgetförslaget om särskild löneskatt på de över 65 år som arbetar lägger hinder i vägen. Det måste ju ändå vara fel väg om man vill att fler ska arbeta längre upp i åren!

Trevlig helg!

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *