Mamma, pappa och pension

pappabarn

Utomlands beskrivs ofta Sverige som ett paradis för pappor med rubriker som ”In Sweden, Men Can Have It All” med exotiska bilder på män som går med barnvagnar mitt på ljusa dagen när mammorna arbetar. Samtidigt har vi en bit kvar innan kvinnor och män är ekonomiskt jämställda.

När man får barn förstärks ofta de ekonomiska skillnaderna mellan könen. En ny statlig utredning slår fast att kvinnors deltidsarbete ökar när de får barn medan mäns deltidsarbete däremot inte påverkas nämnbart. Grundregeln är att mindre lön ger mindre pension. Det finns visserligen kompensation för föräldralediga för den allmänna pensionen och inom de allra flesta tjänstepensioner som är kollektivavtalade. Men långvarigt deltidsarbete leder ofta till sämre löneutveckling och karriärmöjligheter.

Som det ser ut idag tar kvinnorna tar ut 75 procent av alla föräldrapenningdagar och 65 procent av all tillfällig föräldrapenning. Kvinnor arbetar mindre, har lägre löner och tar större ansvar för barn och hem. Även om man kan se en positiv förändring är det något som sker under en lång tidsperiod.

Ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen bidrar till en arbetsmarknad på lika villkor och ger positiva effekter decennier senare när pensionen väntar. Om vägen går genom att införa ett större inslag av öronmärka dagar för respektive förälder eller genom ekonomiska incitament för de som delar lika är en politisk fråga. Men något måste göras för sambandet är enkelt. Om papporna är hemma längre med sina barn får vi en mer jämställd arbetsmarknad som i sin tur ger en mer jämställd pension.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se