Dag 163 som pensionär

dag163Ännu en fin höstdag, i en lång räcka av sköna dagar. Morgonpromenaden avklarad, hunden sover i sin säng och jag sitter i lugn och ro vid datorn.

Förra veckan inföll det datum som innebär att kvinnor jobbar gratis resten av året. Ett sorgligt faktum som inte har ändrats mycket över tid. Då räknar man med att kvinnolöner i snitt är sjutton procent lägre än mäns. Gräver vi i de siffrorna ser vi att skillnaderna består av att kvinnor väljer yrken där lönerna traditionellt är lägre, jobbar mer deltid och även av orättvisor i lönesättning mellan män och kvinnor.

Jag har mött många kvinnor som inte är nöjda med sin pension, fullt begripligt och svårt att göra något åt när man går i pension.

Men så länge vi jobbar går det ju faktiskt att påverka pensionen positivt. Det viktigaste är att komma igång och jobba. Gärna redan under studietiden och i företag som erbjuder tjänstepension. Om man sedan bildar familj är det bra att fördela föräldraledigheten, vabbandet och deltiden mellan mamma och pappa.

Så går åren och det börjar bli dags att bestämma sig för hur länge till du ska jobba. Men tänk inte enbart antingen eller. Det kanske känns bra att, om möjligheten finns, gå ner i arbetstid och i stället fortsätta längre. Eller göra något helt annat de sista åren du jobbar. En undersökning i Expressen visar att var tredje svensk kan tänka sig att arbeta till 69 år. Fast det betyder ju också att två tredjedelar inte vill det! Själv är jag nöjd och glad med kombinationen pension och lite extrajobb.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).