Dag 240 som pensionär – i städtagen

Januari är lite av en nystart. När julen väl är utstädad börjar åtminstone jag att se mig omkring och fundera på vad som ska rensas ut. Det finns en hel del i skåpen som borde vara någon annanstans. Länge levde vi i tron att våra barn skulle befria oss från en massa onödiga saker när de flyttade hemifrån. Så var inte fallet kan jag säga! Vi får nog själva lösa problemet.

Men de saker du inte behöver eller har tröttnat på behöver inte bara kastas bort. Det finns alltid någon annan som vill ha dina grejor. Sedan ett år jobbar jag som volontär på en secondhand butik. Där ser vi varje lördag hur prylar blir upptäckta på nytt och någon glad köpare tar med sig fynden hem. Även böcker går bra att skänka bort, åtminstone där jag jobbar. I ärlighetens namn blir det väl en och annan sak som får följa med hem till mig också =)

Så här hemma finns alltid en kasse med saker som ska skänkas bort nästa gång jag jobbar. Jag har också provat facebooksgruppen på vår ö för ge bort eller sälja billigt.

Januari brukar också vara en månad när man ser över sin ekonomi. 2016 är året då man inte längre ska spara i ett privat pensionssparande eller i IPS när avdragen har försvunnit. Så det kan vara värt att kolla att du inte längre har avdrag från lönekontot till privat pensionssparande.

En annan nyhet för i år är att du kan få ut mindre summor som du sparat i privat pensionssparande redan nu i stället för att vänta tills du fyller 55 år. Det gäller belopp på högst 44 300 kronor. Då kan du ansöka om att få ut pengarna på en gång hos ditt försäkringsbolag eller din bank. Är det små summor du sparat är risken stor att avgifterna äter upp en stor bit av kapitalet innan du börjar ta ut dem.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).