Många pensionärer vill arbeta lite då och då

vpool

I december skickade vi ut en enkät till våra pensionärer och vi fick mer än 15 000 svar. Vi ställde bl.a. frågor om hur man upplever sin ekonomi och vad man tror om 2016. Var tionde AMF-pensionär (11%) arbetar samtidigt som de får en utbetalning av sin tjänstepension. De vanligaste anledningarna till varför man jobbar samtidigt som man tar ut pension är att man vill dryga ut sin pension med extra pengar, att man tycker att det är kul att arbeta samt att man uppskattar att kunna styra sin arbetstid.

När man helt lämnar yrkeslivet för att gå i pension är det få som drömmer sig tillbaka till ett jobb på heltid. Men att arbeta på egna villkor och kunna styra sin arbetstid är en lockande tanke för många pensionärer. Ett inslag i Sverige Radio häromdagen visar att pensionerade medarbetare är en viktig resurs vid personalbrist i kommuner i Jämtland. Allt tyder på att vi kommer att få se fler sådana exempel.

Nästan var femte pensionär (18%) i AMFs enkät kan tänka sig att återgå till arbete då och då men bara en av hundra (1%) har kommit i kontakt med en arbetsgivare som erbjuder det, som t.ex. en pensionärspool. Pensionärspoolerna har alltså en fantastisk möjlighet att växa.

Dan Adolphson

Enkäten, som genomfördes i december 2015, skickades via e-post till drygt
100 000 av AMFs kunder som är pensionärer. Drygt 15 000 svarade från Sveriges samtliga 21 län, varav de flesta var i åldersgruppen 65-69 år (60%).

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *