Att jobba och ta ut pension samtidigt – bra eller dåligt?

Sakta men säkert suddas den ut. 65-årsgränsen. Allt fler upptäcker att man kan gå i pension både tidigare och senare. Framför allt tidigare. Förändringen kan tyckas vara motsägelsefull mot bakgrund av den oro som finns för att pensionspengarna inte ska räcka till när medellivslängden ökar. Men det är inte så svart eller vitt som man kan tro. Det finns både positiva och problematiska inslag i denna utveckling.

alder_vid_forsta_utb

Förr var det tårta och tacktal på fredag och på lördag var man pensionär. En otrolig omställning på bara några timmar. Idag ser det annorlunda ut. Stora grupper tar ut delar av sin pension och är fortsatt yrkesverksamma. De senaste fem åren har andelen 61-åringar som tar ut delar av sin tjänstepension, och låter andra delar stå kvar, ökat med 20 procent hos AMF. De 61-åringar som börjar ta ut en liten del av sin allmänna pension samtidigt som de arbetar kallas ibland för ”SL-pensionärer”. Det beror på att man kan få ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten när man får sin allmänna pension utbetalad. Detta intyg ger rabatt på lokaltrafiken, på kulturevenemang och hos vissa företag i framför allt Stockholm och Uppsala. Men att man tar ut en del av sin pension från 61 år är inte koncentrerat enbart till Mälardalsregionen. Bland AMFs kunder finns det deltidspensionärer i hela landet och Stockholm är inte överrepresenterat.

Vissa ber att få sin pension utbetalad på uppmaning av företag som vill omplacera deras pensionspengar. För att detta ska bli lönsamt, jämfört med att låta pensionspengarna vara där de är, krävs att avkastningen blir så stor att den täcker ökad skatt och avgifter till bolaget som tar hand om pengarna. Troligen är det en ekvation som är svår att få ihop. Avgifterna för både den allmänna pensionen och den kollektivavtalade tjänstepensionen är mycket låga jämfört med de alternativ som erbjuds för privat sparande av försäkringsförmedlare, banker och försäkringsbolag.

Det finns även andra baksidor med att ta ut sin pension tidigt. Om man drabbas av arbetslöshet påverkas a-kassa och inkomstförsäkring av att man tar ut pension. Det finns även en risk att mycket av inkomsten försvinner i skatt. Och om man tar ut sin tjänstepension på kort tid får man klara sig med en mindre inkomst efter några år när tjänstepensionen är slut. Kunskapen om dessa frågor är låg. Läs mer i AMF Pensionsrapport 2015 (sidan 16-19).

lagkunskap

Att ta ut pension samtidigt som man jobbar vidare är i grunden en glädjande utveckling som kontrast till en definitiv exit från yrkeslivet. Arbeta mindre på slutet för att orka längre. Walk the extra mile with less intensity. Införandet av deltidspension kommer förstärka denna trend ytterligare. Men Minpension.se behöver få mer matnyttig information. Idag får blivande pensionärer använda magkänslan som beslutsstöd eftersom tjänsten saknar uppgifter om skatt, skydd för efterlevande och rätten till kompletterande förmåner som bostadstillägg och a-kassa. Det måste bli enklare att kunna fatta beslut på rätt grunder.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

47 reaktioner på ”Att jobba och ta ut pension samtidigt – bra eller dåligt?

 1. När man arbetar heltid, o h får pension samtidig och önskar trappa ner arbetet till 75% ,får man ingen ers ä ttning för dom 25%?

 2. Hej Affe!

  I de flesta fall resulterar en nedtrappning av arbetstiden att inbetalningen till pensionen minskar lika mycket. Det kan dock finnas undantag och på vissa arbetsplatser når man överenskommelser som ”80/90/100” (arbeta 80 procent, få 90 procents lön och 100 procents inbetalning till tjänstepensionen). Hör med din arbetsgivare eller fackförbund om du är osäker på vad som gäller på din arbetsplats.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 3. Om man tar ut hel pension vid 63 och fortsätter arbeta lite timmar (kanske motsvarande 50%) – dvs man får låg pension men också lite timlön – man betalar in till pension på dessa timmar fram till 67 – vad händer med pensionen på sikt? blir det en dramatisk försämring vid 75 (som min man säger)

 4. Hej Anna-Katrin!

  Tar man ut sin pension tidigare så väntar en lägre månadsutbetalning eftersom man är kortare tid som yrkesverksam (färre inbetalningar) och längre tid som pensionär (fler utbetalningar). Man får alltså pensionspengarna tidigare men månadsbeloppen blir lägre. Lever man längre än genomsnittet blir pensionen lägre för alla levnadsåren sammanlagt. Detta gäller såväl allmän pension som tjänstepension.

  De som får en dramatiskt försämring vid 75 år är de som väljer att få hela sin tjänstepension utbetalad på 10 år (från 65 år). Men de flesta har trots allt en livsvarig utbetalning av tjänstepensionen (precis som för den allmänna pensionen) och får därmed en jämnare inkomst under hela sin tid som pensionär.

  För de flesta finns det en stor ekonomisk vinning med att flytta fram blicken för när man rundar av sitt yrkesliv. Har man kraften, lusten och orken att arbeta längre så påverkar det storleken på pensionen som få andra saker. Undantaget är de som har haft ett kort yrkesliv och/eller låg inkomst som omfattas av garantipension/bostadstillägg/äldreförsörjningsstöd från 65 år. Ett sätt att få en bra överblick är just pensionsprognosen via Minpension.se där man kan jämföra olika pensionsåldrar och alternativ.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 5. Hej – jag blir 65 i oktober och om jag vill gå ner och arbeta halvtid, samtidigt som jag tar ut full pension, blir skatten högre då (efterskatt?). Är det lönsamt?

 6. Hej Danuta!

  Om det är lönsamt eller inte beror på vilken samlad inkomst som man har. Många tjänar på att arbeta längre. Men inte alla. Om man tar ut full pension samtidigt som man arbetar så finns det en risk att man betalar statlig inkomstskatt. Från den 1 januari samma år man fyller 66 år blir skatten lägre på arbetsinkomster. Skatteskillnaden är störst för dem med lägre inkomster (om man t.ex. jobbar lite extra för att dryga ut pensionen). Man kan räkna på dessa saker själv via Skatteverket.

  Läs mer här: https://pensionsbloggen.se/2017/02/24/inte-sa-tokigt-att-jobba-som-66-aring/

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 7. Hej
  Funderar på att gå i pension vid årsskiftet 2017/18 och har gjort pensionsprognos på Min Pension.se som inte är allt för munter. Har idag på grund av huslån skattereduktion så jag betalar endast 19% i skatt. Får jag behålla den som pensionär?
  Mvh Lars

 8. Hej Lars!

  Ränteavdrag på bolån gäller även när man är pensionär. För den allmänna pensionen drar Pensionsmyndigheten skatt enligt skattetabell (i din kommun) medan de flesta pensionsbolag och banker drar 30 procent i skatt på utbetalning av tjänstepension och ev. privat pension (om inget annat är meddelat). Man kan ansöka om skattejämkning hos Skatteverket om man t.ex. har avdragsgilla räntekostnader.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 9. Hej!
  Jag jobbar heltid med en lön av 42 100 fyller 67 i höst tänkte ta ut en del av en livslång tjänstpension på 6500 hur mycket ska jag betala skatt? eller är det en dum ide. Jag kommer antagligen jobba vidare fulltid ett tag efter 67.
  Mvh
  Uffe

 10. Hej Uffe!

  Att ta ut pension samtidigt som man jobbar kan leda till att man får betala högre skatt (statlig inkomstskatt). Det går inte att pausa uttag av tjänstepension i efterhand. Men det är möjligt att pausa (eller ändra) uttaget för den allmänna pensionen.

  Du kan räkna på skatten själv via Skatteverkets räknesnurra där du skriver in födelseår, skatten i din kommun (titta på senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår. Och du kan räkna även på din lön. Beloppen som visas är efter skatt (netto).

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 11. Hej om jag tar ut pension när jag fyller 66 får jag 16600/månad vid 67 ungefär 17800 vid en inkomst på 25000/månad. Om jag tar ut pension vid 66 men fortsätter arbeta med 25000kr/månad hur påverkas då pensionen efter 67 ?

 12. Hej Jan!

  Generellt sett gäller att om man har man kraften, lusten och orken att arbeta längre så plussar man på sin ekonomi. De som har inkomstbaserade pensioner (ingen garantipension, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd) får en uppräkning av sin allmänna pension genom att arbeta längre eftersom man fortsätter att få inbetalningar. För tjänstepensionen beror det på vilket avtal man omfattas av. Många tjänstepensioner gäller fram till 65 år medan man inom andra avtal fortsätter att få inbetalningar även efter 65 år. Fråga din arbetsgivare eller fackförbund om vad som gäller på din arbetsplats.

  Att ta ut pension samtidigt som man jobbar ökar sannolikheten för att man hamnar över brytpunkten för statlig inkomstskatt. Om man har en årsinkomst över 452 200 kr (gäller 2017), alltså motsvarande cirka 37 700 kr/mån, får man betala statlig inkomstskatt över denna gräns.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 13. Hej,
  Fyller 65 i maj 2018, tänker gå i pension då.
  Ska eventuellt jobba vidare. Min inkomst ligger på 48 000 / månad blir lägre om jag jobbar vidare (annan arbetsgivare) hur påverkas skatten ?
  Till vilka ska jag anmäla att jag går i pension ?

  Mvh / Conny

 14. Hej Conny!

  Skatten blir lägre på arbetsinkomster efter 65 år (oberoende av vilken arbetsgivare du har). Du kan räkna på skatten själv via Skatteverkets räknesnurra.

  Den allmänna pensionen måste man alltid ansöka om hos Pensionsmyndighten. De flesta tjänstepensioner betalas ut automatiskt samma månad man fyller 65 år. Om man vill vänta med utbetalning av tjänstepensionen behöver man alltså anmäla det skriftligt eller med e-legitimation hos varje pensionsbolag eller bank där man har sin tjänstepension. Och det måste ske innan första utbetalning. Läs mer här: https://pensionsbloggen.se/2016/08/23/utbetalning-av-pension-olika-regler-for-de-tre-delarna/

  Vänligen

  Dan Adolphson

 15. Vilket är ”smartast” då jag har en ordentlig sparad slant i eget sparande, dock ej i ngt pension sparande.
  Frågan: Om jag slutar arbeta på 65 års dagen (mars 2018), lever på sparad slant + jobbar extra ngr dagar i veckan och börjar ta ut pension vid 66 års ålder.

  Vid 66 år ta ut Allm.pension i ngn %-del, beroende på om jobb och ork finns, fram till 67 års ålder.
  Tjänstepension tas från 66 års ålder och på 10 år.
  MVH!

 16. forts. på föregående fråga.

  Eller: Ta ut allt vid 65 års åder = Allm.p 100 % och Tj.pension på 10 år? Jobba extra och hålla koll på statliga skattgränsen.
  Framledes och vid behov fylla ut med det egna sparandet?

  Ånyo MVH!

 17. Hej Ingalill!

  De som har inkomstbaserad pension (ej omfattas av garantipension, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd) får högre månadsbelopp genom att vänta med att ta ut pension. Samtidigt vet man inte hur länge man lever men de flesta underskattar nog hur många år det handlar om. Många fattar nog också dessa beslut baserat efter om de har återbetalningsskydd eller inte för sin tjänstepension.

  Att ta ut all pension från 65 år, och välja 10-årig utbetalning för tjänstepensionen, innebär stora utbetalningar varje månad. Om man har bostadslån att amortera kan det kanske vara en bra idé. Men utbetalningarna kan också medföra att man får ett stort kapital att förvalta själv. De låga avgifter och försäkringsinslag som finns för tjänstepensionen är svåra (i vissa fall omöjliga) att finna när man söker placeringsalternativ som privatperson.

  Det finns alltså inget enkelt svar på vad som är bäst. Vad som är rätt för mig behöver inte vara rätt för dig. Man värdesätter olika saker. Ett alternativ kan vara att fråga personlig bankman eller försäkringsförmedlare i dessa frågor. De kan vara bra att ha som bollplank. Men man ska också veta att de är säljare som kan ha ekonomiskt intresse av att man väljer ett särskilt alternativ.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 18. Jag fyllde 65 i maj och började ta ut all pension på kort tid. Nu har jag ”ryckt in” som vikarie i skolan någon dag och behövs fler dagar, eftersom de har svårt att få tag i vikarier. Nu undrar jag om det är dumt. Tjänar jag på att arbeta eller försvinner det för mycket i skatt och blir restskatt? Med vänlig hälsning, Barbro

 19. Hej Barbro!

  Att jobba extra efter att man tar ut pensionen har blivit populärt. Många ser det som en möjlighet att plussa på den egna ekonomin och uppskattar att kunna styra sin arbetstid.

  Men om man tar ut pensionen på kort tid och dessutom jobbar riskerar man att få betala mycket skatt (statlig inkomstskatt utöver den kommunala skatten). Det blir märkbart om man har en årsinkomst över 452 100 kronor, alltså motsvarande cirka 38 000 kr/mån (2017). Idag går det inte att ändra utbetalningstid för sin tjänstepension när den är under utbetalning. Däremot kan man ändra utbetalningen för den allmänna pensionen (hos Pensionsmyndigheten). Det går att ta ut 25%, 50%, 75%, 100% eller göra uppehåll/paus.

  Du kan räkna på skatten via Skatteverkets räknesnurra där du skriver in födelseår, skatten i din kommun (titta på senaste deklaration) och vilken pension du får, räknat på helår. Och du kan räkna även på din lön. Beloppen som visas är efter skatt (netto).

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 20. Hej! Jag går nu i pension vid 61 år. Hur många timmar i veckan får man jobba fast att man tar ut full pension och tjänstepension? Vilka regler gäller? Karin

 21. Hej Karin!

  I de flesta fall går det att ta ut pension samtidigt som man arbetar. Men i vissa fall finns det krav på att tjänstepensionen ska utbetalas i ”pensioneringssyfte” och att man går ner i arbetstid i motsvarande grad som man tar ut pension. Det kan också vara så att man vid utbetalning av tjänstepension maximalt får arbeta upp till 8 timmar per vecka. Men avtalen skiljer sig åt. Vänd dig till din arbetsgivare eller till ditt fackförbund och fråga vad som gäller för just dig där du arbetar.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 22. Hej har sjukpension och den är låg ,har börjat ta ut min tjänstepension i 5 år är 58 nu . Kan jag börja ta ut min pension vid 61 och ha kvar mitt sjukbidrag? Hur påverkar de min pension vid 65. Har jag rätt till bostadstillägg och äldre försörjningsstöd då? Skattemässigt är de säkert dumt . Men ekonomiskt stunden då jag även tänkt spara en del av utbetalda pensionen till senare. Varför kan man undra tänker om jag inte lever så länge då som 65 .

 23. Hej Inger!

  Jag gissar att din fråga avser sjukersättning. Sjukersättning påverkas inte av tidigt uttag av pension. Du nämner samtidigt både sjukpension och sjukbidrag så det är svårt för mig att avgöra vad du omfattas av. Prata gärna med Försäkringskassan som kan berätta mer.

  Månadsbeloppen för den allmänna pensionen, iform av inkomstpension och premiepension, blir lägre vid utbetalning från 61 år. Om du är berättigad till garantipension, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd kan jag inte svara på eftersom jag inte känner till din situation i detalj. Men garantipension, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd är förmåner som tidigast kan vara aktuella från 65 år.

  Jag skulle vilja tipsa dig om att göra en pensionsprognos via Minpension.se samt kontakta Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten som har dina uppgifter och som administrerar just sjukersättning respektive allmän pension. De borde kunna ge en bild av hur din ekonomiska situation ser ut idag, om några år och livet ut.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 24. Hej,
  Jag vill gå i pension nästa år , då jag fyller 63.Min pensionsprognos ser mörk ut och den är 8200 SEK. före skatt.
  Jag vill fortsätta jobba halv tid eller liknande om det är möjligt ? Hur stor skatt ska jag betala ? Är det lönsamt?
  Med vänliga hälsningar
  Per

 25. Hej Per!

  Generellt sett tjänar man på att arbeta så länge som möjligt. Det är kostsamt att runda av yrkeslivet tidigt (det resulterar i lägre inkomst livet ut). Att arbeta samtidigt som man tar ut pension har blivit populärt. Men innan man bestämmer sig för det bör man göra en pensionsprognos för både allmän pension, tjänstepension och ev. privat pension via Minpension.se (och jämföra olika alternativ). Man behöver också prata med arbetsgivaren om vilka möjligheter som finns.

  Man kan räkna på skatten, både för lön och för pension, via Skatteverkets räknesnurra. Skatten blir lägre från 1 jan samma år man fyller 66 år. Läs mer här: https://pensionsbloggen.se/2017/02/24/inte-sa-tokigt-att-jobba-som-66-aring/

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 26. Hej! Hur ställer det sig att ta ut pension 20% och jobba 80%.? Men sen att jobba 100% och lägga undan resterande timmar på ”komp” och sen ev plocka ut dem för att ”slippa” skatta? Sen även ligga på traktamente? Är detta lagligt?

 27. Hej Christer!

  Det finns stora möjligheter att ta ut lite pension samtidigt som man jobbar vidare. Men i vissa tjänstepensionsavtal finns det krav vid utbetalning på att man går ner i arbetstid eller att man går i pension. Läs mer om uttagsregler för pensionen här: https://pensionsbloggen.se/2016/08/23/utbetalning-av-pension-olika-regler-for-de-tre-delarna/

  Lön och pension har olika skattesatser och hanteras olika av arbetsgivaren. Om det inte finns kollektivavtal som reglerar vad som gäller efter en viss ålder (oftast fram till 65 år för privatanställda) så kan man göra frivilliga överenskommelser om att inbetalningar till tjänstepensionen fortsätter eller att man får högre lön istället. Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter som finns.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 28. Hej! Fyller 66 i år och arbetar 90%, och tänker så göra åtminstone ett år. Skall nu ta ut min allmänna pension på cirka 12.600. Stiger pensionen fram tills dess jag slutar jobba vid 67 års ålder eller är det 12.600 som gäller livet ut. Min tjänstepension tar jag ut redan. Med vänlig hälsning!

 29. Är 63 år .Tänker jobba till 65.Är det fördelaktigt att redan nu ta ut pension samtidigt som jag jobbar?Är det isåfall den allmänna pensionen jag skall ta ut?

 30. Hej Annki!

  Generellt sätt är det klokt att vänta med pensionsuttag tills man går i pension. Månadsbeloppen för pensionen ökar och risken för att man betalar för mycket skatt minskar. Tidig pension kan dock vara en idé om man har skäl att tro att man inte kommer att leva ett långt liv. Annars gör man klokt att vänta. De flesta underskattar hur länge de lever och vilken inkomst de behöver när de blir äldre.

  Den allmänna pensionen är flexibel vid utbetalning och det går att ändra sitt uttag (25, 50, 75, 100% eller pausa) och det finns inget återbetalningsskydd för annat än premiepensionen ”ppm” (valbart). För tjänstepensionen ser det annorlunda ut. Det går inte att ändra uttaget i efterhand och återbetalningsskydd kan finnas för hela eller delar av tjänstepensionen.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 31. Hej Nell!

  När man går i pension har Pensionsmyndigheten inte kunnat räkna med de arbetsinkomster som man har haft under de sista arbetsåren eftersom inkomsterna ännu inte taxerats. Detta innebär att dina inkomstgrundad allmän pension normalt kommer att höjas de två första åren efter det att man börjat ta ut sin pension. I och med att du fortsätter att arbeta kommer du få fortsatta inbetalningar till din alllmäna pension (pensionsgrundande inkomst, PGI). Uppräkningen av din pension sker i januari året efter taxeringsåret.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 32. Hej Dan.
  Jag fyller 59 i oktober och tänkte då börja ta ut min tjänstepension under 6 år, (en del är emellertid livsvarig). Jag tänker även börja ta ut den allmänna pensionen fr.o.m. 61 års ålder. Jag ser då på prognosen att allmänna pensionen höjs med 1300 kr per månad vid 65, (garantipension). Jag jobbar deltid, ca 25% och tänker fortsätta med det, kanske lite mindre framöver (1 dgr/vecka). Kommer min pension att se ut så om jag fortsätter jobba till framåt 70? Jag och min man har ett eget företag också som det kan finnas möjlighet att tu ut lön eller vinst ifrån.
  Jag ser ingen anledning att vänta med pensionen för när jag räknar på olika scenarier m.h.a. minpension och förutsätter att jag lever till 85 blir det ingen större skillnad på slutsummorna.
  MVH Elisabeth

 33. Hej Elisabeth!

  Man fortsätter att tjäna in allmän pension om man arbetar till 70 år (det finns ingen åldersgräns). Men om man omfattas av garantipension räknas den delen inte upp av arbete efter 65 år. De flesta tjänar in tjänstepension fram till 65 eller i vissa fall 67 år (beroende på avtal).

  Det finns både för- och nackdelar med ett förtida uttag. Den som lever längre än genomsnittet får lägre pension för alla levnadsåren sammanlagt. Som företagare ser det olika ut beroende på om man har enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. En pensionsprognos via Min Pension är en bra start men om man vill ha ingående uppgifter om olika handlingsalternativ i egenskap av egenföretagare kan det vara en idé att träffa en rådgivare (en tjänst som vi på AMF inte erbjuder).

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 34. Hej!
  Fyllt 65 år och avslutar mitt ord. jobb. Tänker skjuta all pensionsuttag tills 66 år.
  Har fått ett vikariat = 85 %, där 100% är 27.000 kr/m.

  Har en slant sparad och undrar nu ”Vad är smartast”.
  1) Min 85% lön + fylla ut med eget sparade, till en för mig godtagbar lev.standard.

  2) Min 85%-lön + fylla ut med ngn del fr min pension, i så fall vilken del och spara på mitt eget sparande tills vidare.

  MVH!
  / ifa

 35. Hej Ifa!

  Jag har inte full insyn i din ekonomi och kan därför inte ge något definitivt svar. Eget sparande är mer flexibelt än pension vid utbetalning (beroende på vad det är för eget sparande). Det finns en del skillnader i uttagsregler mellan allmän pension, tjänstepension och privat pension. Därför är viktigt att känna till vilka alternativ som finns och vad de innebär. Läs mer här: https://pensionsbloggen.se/2016/08/23/utbetalning-av-pension-olika-regler-for-de-tre-delarna/

  Ett generellt tips är att kolla om det finns skydd för efterlevande för den pension man omfattas av. Om man ska påbörja utbetalning av delar av sin pension kan det vara klokt att ta ut de delar som inte omfattas av efterlevandeskydd först.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 36. Hej!
  Jag funderar på min framtida pension och hur man får koll på hur det fungerar.
  Det är några år kvar men jag börjar bli orolig över hur det fungerar egentligen samtidigt så skulle jag vilja trappa ner tidigt och även njuta lita av livet.
  Vart vänder man sig egentligen för att fråga om pensionen då den finns på många olika platser
  Min plan för pensionen är:
  Att vid 63år ta ut 50% Inkomst pension och 50% Premiepension fram till 75 års ålder.
  Vid 68 års ålder går jag i hel pension och börjar jag ta ut min Tjänstepension, en del av den fram till jag fyller 75år och en del av den livsvarigt.
  Samtidigt som jag tar ut 50% pensionen mellan 63år och fyra månader och 67år tänkte jag jobba deltid 60%. d.v.s 3 dagar i veckan.
  Med 60% lön under dessa år och de olika sätten att ta ut pension kommer jag att få ut ca 80% av min lön som pension livet ut som jag kommer att klara mig fint på.
  Frågor??
  Är det möjligt att ta ut pensionen på detta sätt?
  Kan arbetsgivaren neka att gå ner i tid de sista åren.
  Kan man ta ut 50% pension om man fortfarande är anställd och jobbar deltid?
  Sätts det fortfarande av pengar till tjänstepension och inkomst/premie pension i så fall?
  Hur mycket kommer framtida pensionen sänkas för att man jobbar deltid det sista?
  Läste också något om Flexpension? Vad är det? Kan man ha det och jobba 60%
  Som sagt det är några år kvar men man vill ju planera i tid.

 37. Hej Joakim!

  Det är möjligt att ta ut allmän pension i delar (25, 50, 75, 100%) och det går att pausa utbetalningen. Däremot betalas den alltid ut så länge man lever (en tidsbestämd utbetalning mellan 63 och 75 år går inte att välja för den allmänna pensionen).

  För tjänstepensionen ser det annorlunda ut. I vissa avtal går tjänstepensionen att ta ut i delar men det vanligaste är att den betalas ut i full takt. Oftast går det att välja utbetalningstid som livet ut eller 5 år, 10 år osv. Men när tjänstepensionen betalas ut så går det i regel inte att ändra sig och byta utbetalningstid. Det är heller inte möjligt att pausa utbetalning av tjänstepension.

  Idag är det populärt att gå ner i arbetstid de sista åren. Fråga arbetsgivaren vilka möjligheter som finns på din arbetsplats och på vilket sätt det påverkar din pension (helt beroende på vilket tjänstepensionsavtal som du omfattas av). Deltidspension/flexpension innebär större inbetalningar till tjänstepensionen. Om man är i slutet av arbetslivet kommer det inte innebära någon stor skillnad i plånboken. Deltidspension/flexpension är framför allt en reform för de som är unga idag med flera decennier framför sig i yrkeslivet.

  Gör även en pensionsprognos via Minpension.se där du kan jämföra olika alternativ (pensionsålder, utbetalningstidpunkter, utbetalningstider etc). Där kan du också se hur pensionen påverkas positivt och negativt av olika val. Grundregeln är att tidig pension ger lägre månadsbelopp.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 38. Hej!
  Jag har jobbat i 15 år och snart blir jag 61 år, funderar på att gå ner i tjänst (50%). Jag tänker ta ut 50% av min pension och samtidigt fortsätta jobba 50% på samma arbetsplats. jag har gjort prognos på Minpension.se, den blir före skatt 7200. Kan detta påverka min garantipension, bostadstillägg när jag tar ut min hela pension vid 65 år .

  MVH
  Ejfar

 39. Om jag väntar med att ta ut ngn form av pension tills nästa år då, jag fyller 66 år och lever på besparingar tills dess. Finns det ngt ekonomiskt värde i att leva/tänka så? Besparingarna finns på bankkonton numera på bankkonton.
  Har haft sommar vik i år som ev inte kommer att generera ngn mer inkomst.
  MVH!

 40. Hej I F!

  Jag har ingen insyn i din samlade ekonomi men generellt är svaret ja. Månadsbeloppen för pensionen ökar när man skjuter upp utbetalningen (eftersom man är kortare tid som pensionär). Dessutom sjunker skatten från 1 januari samma år man fyller 66 år. Läs mer här: https://pensionsbloggen.se/2018/09/05/lagre-skatt-samma-ar-man-fyller-66-ar/

  Om man omfattas av garantipension, bostadstillägg och/eller äldreförsörjningsstöd (man har haft låg inkomst och/eller kort yrkesliv) finns det däremot ingen anledning att vänta med utbetalning eftersom dessa förmåner inte räknas upp.

  Att arbeta i begränsad utstäckning samma år man fyller 66 år (och framåt), som t.ex. ett sommarvikariat, är ofta en god idé eftersom skatten då blir mycket låg (tack vare förhöjt jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag). Flera räkneexempel finns på Pensionsmyndighetens hemsida: https://www.pensionsmyndigheten.se/ga-i-pension/planera-din-pension/senare-pension-ger-lagre-skatt

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck

 41. Hej igen och se mailet fr I F 5/10. Förutsättningarna är dom samma och nu undran: Jag har tänkt att ta ut ”all” pension 1/1 2018 = Allmän + premie och tjänstepension på 5 alt 7 år.
  *Finns det ngt extra jag skall tänka på förutom att efter 5 resp 7 år är pensionen betydligt mindre.
  *Något med den nya skatten som gynnar eller missgynnar uttaget på 5 alt 7 år?
  *Något av pensionsdelarna jag bör skjuta upp och som då kan gynna mig?
  *Inte be om extra dragning av skatt, utan betala restskatten med egna pengar?
  Någon vinning med det?
  *Ekonomi finns att fylla ut pensionen med då den minskar.
  MVH!

 42. Hej I F!

  Jag har inte uppgifter om din ekonomi i detalj och kan därför inte svara på specifika frågor som rör dina val av utbetalningstid och skatt. Generellt sett blir inkomstbortfallet stort om man tar ut all sin tjänstepension på kort tid för att sedan leva på den allmänna pensionen och eventuella privata besparingar. En pensionsprognos via MinPension.se är en bra start för att se hur olika alternativ ser ut. Skatten går att räkna på via Skatteverkets räknesnurra.

  Som blivande pensionär bör man även kolla upp vilka delar av pensionen som omfattas av återbetalningsskydd/efterlevandeskydd. Det är t.ex. vanligt att man har återbetalningsskydd på vissa tjänstepensioner men sakna det på andra. Här är det viktigt att man har det skydd som man är i behov av.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 43. Om man fortsätter jobba 100% och väljer att ta ut den allmänna pensionen från 61 års ålder samtidigt, upp till brytgränsen för statlig inkomsskatt, hur påverkas då den allmänna pensionen? Blir den avsevärt lägre per månad från 65 års ålder, om man väljer att gå i pension då? Den allmänna pensionen är ju livslång – kan de fyra årens uttag mellan 61 och 65 göra avsevärd skillnad för tiden efter 65?

 44. Hej Lars!

  I de flesta fall ger en senarelagd pensionering högre pension i långa loppet (förutsatt att man inte lever en kort liv). Om man får sin allmänna pension utbetalad vid 61 år istället för vid 65 år minskar månadsbeloppen med cirka 1/4 men man får, precis som du påpekar, ut sin pension fyra år tidigare. Pensionsmyndigheten har nyligen räknat på olika typfall. För en person som haft en månadslön om 30 000 kr och som går i pension vid 65 år istället för vid 61 år blir den senare pensionsåldern lönsam vid 76 år. Som med alla typfall räknar man med vissa förutsättningar. I verkligheten kan skillnaderna vara större eller mindre. I ditt fall handlar det väl om att ta ut delar av den allmänna pensionen snarare än i full takt. Läs mer här: https://www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press/pressrum/vissa-kan-gynnas-av-tidigt-pensionsuttag

  För ett fåtal kan ett tidigt uttag av den allmänna pensionen vara fördelaktigt om man några år senare blir berättigad till bostadstillägg men det beror vilken övrig ekonomisk situation man har och beräkningsgrunderna för bostadstillägget ändras emellanåt. Jag gissar att du har en inkomstbaserad pension helt utan bostadstillägg.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 45. jag är född 1950. tog ut full pension 2014. tjänstepensionen på 5 år. nu 69 år känner jag för att börja arbeta lite grann. Räknar med ca 70000 kr till 90000 kr på ett åt. Hur mycket ökar då den allmänna pensionen

 46. jag är 69 år. Jag tog ut full pension 2014 och tjänstepension på 5 år. Jag undrar, om jag skulle vilja börja arbeta extra som ger ca 80000 kr/år. Hur mycket skulle den allmänna pensionen öka per år i så fall.

Kommentarer inaktiverade.