När är det tillåtet att avsluta sin pension i förtid?

Lump-sum payout, eller engångsbelopp som vi säger på svenska, är vanligt i USA. När man får ut pensionen i sin helhet kan man t.ex. amortera stora delar av bolånet. Men att förvalta ett stort kapital är inte det enklaste och det finns en risk att man lever längre än vad pengarna räcker till. I Sverige ser det annorlunda ut. Pensionen betalas ut månadsvis med få undantag.

Ja till privat pensionsparande
En nyhet från årsskiftet är att privata pensionssparanden, som pensionsförsäkringar och IPS, kan avslutas i förtid om det samlade värdet understiger 44 300 kr för 2016 (1 prisbasbelopp) givet att försäkringsbolaget eller banken godkänner detta. Det är logiskt att man kan lösa detta sparande i förtid eftersom avdragsrätten för privat pensionssparande försvann vid årsskiftet för alla som har tjänstepension i sin anställning. Det finns gott om alternativ med lägre avgifter (än privat pensionssparande). Tänk bara på att engångsbeloppet räknas som ytterligare en inkomst vid sidan av lönen. Mycket kan försvinna i skatt.

Nej till tjänstepension
Tjänstepensioner kan däremot sällan lösas i förtid. Det finns undantag om man är på obestånd och pengarna från tjänstepensionen kan ge en varaktig lösning på de ekonomiska problemen. Skatteverket kan även bevilja dispens vid synnerliga skäl men prövningen är mycket restriktiv. Tjänstepensionen är formellt sett arbetsgivarägd och tidigaste uttag kan ske från 55 år för de flesta. Och vid utbetalning är engångsbelopp enbart möjligt om det totala pensionskapitalet understiger 13 290 kr för 2016 (30 procent av prisbasbeloppet).

Varför kan inte fler få avsluta sin tjänstepension i förtid?
Tjänstepensionen är inte som vilket sparande som helst. Det är en försäkring mot ett långt liv där staten har delegerat ansvaret till arbetsmarknadens parter. Arbetsgivaren får göra avdrag för kostnaderna för tjänstepensionen och som motprestation vill staten ha trygghet. Förra året betalades det in cirka 180 miljarder i tjänstepension. Om tjänstepensionspengarna föll ut som engångsbelopp i stor skala skulle staten få oerhörda kostnader för den åldrande befolkningen. Det skulle påminna om en katastroffilm från Roland Emmerich. Staten ställer därför krav på hur pensionen får betalas ut. På så vis hänger det ihop.

Samtidigt borde lagstiftningen medge att man slår ihop tjänstepensioner med mindre kapital för att minska antalet försäkringar. Det skulle innebära lägre avgifter för spararna och bidra till ett mer lättbegripligt pensionssystem. Det borde även vara möjligt att kunna flytta kollektivavtalade tjänstepensioner som kommer från tidigare anställningar mellan olika avtal med en kostnadseffektiv och oberoende hantering.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

2 reaktioner på ”När är det tillåtet att avsluta sin pension i förtid?

 1. Hej, råkade kasta en pensionsfond i papperskorgen – när jag tänkte byta till en annan. Blev väldigt fel eftersom jag nu inte har någon andel kvar och inte heller i den jag bytte till.
  Vad ska jag göra? Går det att ändra tillbaka? Är 60 år.
  Kanske jag skickat frågan till fel ställe.

 2. Hej Eva!

  Om det handlar om ett fondbyte (och inte byte av sparform) så kan du byta tillbaka till den fond/fonder som du hade innan. Enklast genomförs bytet med e-legitimation. Själva bytet kostar ingenting och är inte förknippat med några skattekonsekvenser. För tjänstepensionen genomförs fondbytet hos pensionsbolaget och för premiepensionen sker det via Pensionsmyndigheten.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentarer inaktiverade.