Dag 296 som pensionär

dag296Idag försökte jag gå in på Skatteverkets hemsida för att kolla hur deklarationen såg ut men tji fick jag. ”Alla andra” hade visst fått samma idé så hemsidan gick inte att nå.

Det är ju gott om tid att titta på deklarationen men jag var lite nyfiken på hur det blir när man jobbar halva året och är pensionär andra halvåret. Så blev det för mig ifjol och skattemässigt kan det vara en fördel att göra på det sättet det första pensionsåret. Nu var jag mest intresserad av att sluta arbeta till sommaren för att kunna njuta fullt ut av den. Jag kan varmt rekommendera den tidpunkten för pensionering. Det blir som en enda lång semester och att man gått i pension märker man inte förrän framåt jul.

Det kommer fler och fler rapporter om att den skarpa 65-års gränsen är på väg att luckras upp. Fler tar ut pensionen före 65 år men det är också en ökande andel som fortsätter att arbeta efter 65.

Enligt AMF:s Pensionsrapport 2015 är det cirka 21 procent av männen och 13 procent av kvinnorna i gruppen 65-74 år som arbetar. De flesta inte på heltid utan på deltid som ett komplement till pensionen.

Att arbeta när man fyller 66 år är skattemässigt fördelaktigt. Från det år du fyller 66 år kan du räkna med dubbla jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag. Det innebär att du bara betalar åtta procent i skatt på en lön upp till 194 000 kronor (gäller för 2016).

Så att hålla en dörr på glänt till nya eller gamla jobb kan löna sig.

Önskar alla en GLAD PÅSK!

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).