Dag 303 som pensionär

adelsoDet blev en riktigt fin påsk med utflykter och långa familjemiddagar. Vädret blev ju också bra till slut. Nu är det tomt och tyst på ön. Barnen har skollov och vårt barnbarn har tagit föräldrarna med sig och åkt iväg på långsemester. Min man skulle spela badminton så det blev vovven och jag kvar här hemma.

Jag vet att jag varit en sådan som sagt ”åh vad tråkigt att man inte hinner med att uppleva våren”. Så nu gick vi ut på en promenad för att leta vårtecken. Tror ni jag såg något? Nix, inte ett enda vårtecken syntes till. Jo förresten, vi såg två grodor idka grodsex uppe på skogsvägen, om det nu kan räknas. Jag tog dock ingen bild, man vet ju inte om de blir kränkta.

Så nu har jag ordnat egna vårtecken, tog fram cykeln och pumpade den för en första tur. Gatorna och cykelvägarna är sopade så den där härliga cykelkänslan kom direkt. Annars har den här dagen gått åt till att läsa på inför veckans jobb. Då ska vi prata om det numera bortglömda språket som solfjädrar förmedlade. Ett språk bara för de invigda men som kunde innehålla både inviter och avslag. Om du till exempel sakta fläktar dig, betyder det att du inte är intresserad. Om du i stället fläktar snabbare med solfjädern signalerar du ”mitt hjärta står i brand”. Man kunde göra upp om möten också; en hopfälld solfjäder vid höger öga frågar ”när kan vi ses?” och svaret kom genom att visa lika många fjädrar som antal timmar tills man skulle ses, i smyg får vi anta.

Ja, sånt här tycker jag är kul båda att läsa om och berätta om. Det är dessutom nyttigt för hjärnan att ha roligt och det förebygger också demens, enligt de senaste rönen.

Nu ska vi strax åka in och se Vårsalongen, så visst finns det vårtecken!

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).