Dag 318 som pensionär – fest och renovering

Förra veckan skrev jag om delpensionen/flexpensionen som kan göra de sista åren i arbetslivet lite lättare genom att man kan gå ner i arbetstid eller sluta lite tidigare. Nu har Unionen gått ut med ett strejkvarsel för att de tjänstemän som inte redan har flexpension ska få det. Strejk innebär ju alltid en massa problem men som pensionsnörd kan jag tycka att det är intressant att frågan om flexpension är så viktig att man är beredd att strejka för den!

Annars har den är veckan bestått av både arbete och nöje. Äntligen har jag kommit igång med målningen här hemma. Det tar alltid mycket mer tid än man tror men nu är vi på gång. Igår var det öppet hus för en 70-åring. Många trevliga gäster i olika åldrar och samtal om ditt och datt. Flera hade sommarhus som just skulle öppnas för säsongen med allt vad det innebär av g70arsfestlädje och jobb.

Frågan som vi aldrig kan låta bli är vad man jobbat med tidigare. Igår när jag berättade var jag jobbat fick jag en fråga som jag stött på tidigare. ”Varför sänker de min pension nu?”. Eftersom det var en 70-årsfest var flera i samma ålder och det enkla svaret på frågan är att pengarna är slut. Varför då? Jo, om man vid 65 år går i pension och väljer att ta ut pengarna på fem år så upphör utbetalningarna just när man fyller 70.

Att ta ut pensionspengar på kort tid är en ökande trend. Det man kan ta ut på kortare tid än livet ut är många tjänstepensioner och privat pensionssparande. I AMFs Pensionsrapport 2015 (sidan 18) visas att mer än 40 procent av tjänstepensionerna tas ut på kort tid.

Men hur ska man kunna komma ihåg vad man valde för utbetalning för flera sedan. Jo, på de flesta inloggade sidor hos pensionsbolagen kan du direkt se hur länge pensionen betalas ut. Alla kundtjänster kan också svara på den frågan. Att veta hur ekonomin blir framöver, så gott som det går, ger utrymme för planering och man slipper den obehagliga överraskningen att pengarna bara saknas en dag.

Nu ska jag och vovven ta en promenad i vårvädret!

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).