Världens bästa pension. And the winner is…

onetwo

Världens bästa pensionssystem har Danmark om man får tro Melbourne Mercer Global Pension Index. Även Holland får höga betyg. Sverige kommer väl ut och får ofta topplaceringar i dessa rankingar.  Allt beror förstås på vad man mäter.

Pensionssystemet som sådant kan vara både välfinansierat och hållbart. Men den bästa pensionen får de som har haft det bästa yrkeslivet. Och ett bra yrkesliv är inte för alla. I alla länder har kvinnor en svagare ställning på arbetsmarknaden. I just Holland finns den högsta andelen deltidsanställda i hela Europa enligt statistik från Eurostat. Det handlar om kvinnor som får en betydligt lägre pension (än män) även om själva pensionssystemet är genomtänkt. Något som bl.a. Europeiska jämställdhetsinstitutet och OECD har uppmärksammat.

Världens bästa pensionssystem är rimligen det där så många som möjligt omfattas av det och har möjlighet att tjäna in sin egen pension. Vem gör en sådan ranking?

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se