Dag 345 som pensionär – mina bästa tips för småbarnsåren

Nu när jag är på upploppet på mitt ”första år som pensionär” tänkte jag att det kan vara bra att skriva ner det jag lärt mig längs vägen. Det är ju en sak att själv ha varit i den situationen som man ger råd om jämfört med att bara ha en teori om vad som fungerar.

Så vi börjar här, under småbarnsåren. Igår hade vi barnbarnet på övernattning och det var förstås jättemysigt. Men det inte utan att jag funderar på hur man hann med när huset befolkades av tre små barn, hund och två yrkesarbetande föräldrar.

Det är självfallet så att under småbarnsåren måste man prioritera hårt. Och inte är det den framtida pensionen som står överst på agendan. Men man kan ändå bädda för framtiden utan att lägga så mycket tid på planering.barnbarn

  1. Satsa på jobb där du får en tjänstepension. Då får du in pengar på ett enkelt sätt. Om du inte får en tjänstepension, försök förhandla upp lönen så att du kan spara själv.
  2. Om du inte har lust eller tid att välja för pensionen så strunta i det under småbarnåren. Det finns alltid ett förvalt alternativ för pensionen där pengarna hamnar.
  3. Gå in på Minpension.se och titta hur det ser ut. Ingen panik, du har många år kvar att tjäna in till pensionen.
  4. För många deltidsår kommer att påverka din pension negativt. Jobba heltid när du kan.
  5. Dela lika på föräldraledigheten och vabbandet i familjen. Eller låt mor- och farföräldrar rycka in ibland (här pratar jag nog i egen sak, haha).
  6. Njut så mycket du kan av dina små, de här åren kommer aldrig tillbaks.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

En reaktion på ”Dag 345 som pensionär – mina bästa tips för småbarnsåren

  1. Kul att du nämner småbarnsåren, under den tiden finns massor av möjligheter att förbättra sin privatekonomi! Det upptäckte jag under min föräldraledighet och jag har just släppt en bok om det. Hälsningar Joel

Kommentarer inaktiverade.