Dag 354 som pensionär – Tips till dig som närmar dig pensionen

dag354Många gånger har jag fått frågan när man ska börja tänka på pensionen. Ja, det är ju klart att det är bra att tänka på pensionen tidigt i livet men min erfarenhet är att funderingarna sakta kommer krypande. Du märker det på att ämnet dyker upp runt middagsbord, fikabord och att breven som visar hur mycket du sparat plötsligt blir intressanta att öppna.

Den viktigaste frågan är vad drömmer du om? Är det att fortsätta jobba så länge du kan eller att sluta så tidigt som möjligt. Eller att göra något helt annat, byta jobb och karriär mot något nytt och spännande?

När funderingarna kommer är det dags att ta reda på hur det ser ut med pensionsekonomin. Förr eller senare måste man ändå se sanningen i vitögat så gå in på Minpension.se och se hur din pension blir.

Om du är kring 55 år så finns det många vägar att ta. En del drömmer om att sluta jobba vid 55 men det är inte möjligt för de allra flesta. Eller ens något man har lust med när den dagen kommer.

Ska du jobba vidare till 65 år så är faktiskt tio år kvar och mycket kan hända. Se till att du får del av kompetensutvecklingen på jobbet så du kan fortsätta utvecklas. Om arbetsmarknaden är dålig för 55+ så finns kanske möjligheter att byta jobb internt? Omväxling är inte bara till för yngre. Idag blir det också vanligare att man fortsätter arbeta efter 65 år.

Vill du istället sluta innan 65 år så var extra noga med att kolla hur ekonomin blir. Pensionen ska då räcka till flera år och blir därför mindre. Håll dörren öppen för att jobba extra på din gamla arbetsplats eller någon annanstans.

Men man behöver kanske inte välja att sluta helt utan istället gå ner i arbetstid de sista åren före pensionen. Det som heter flexpension eller deltidspension gör att fler och fler kommer att kunna jobba lite mindre de sista åren. Om du har äldre pensionslösningar kan du ha en förmånsbestämd pension som grundar sig på din slutlön. Då kan det vara negativt att arbeta mindre de sista åren så det är värt att kolla upp innan du bestämmer dig.

Verkar det krångligt? Ring pensionsbolagen och fråga, de är duktiga på den här typen av frågor.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).