Dag 359 som pensionär – tips till dig som också går i pension

Är du en av de som nära till pensionen? Då kommer några tips till dig här.

 1. Om du redan har bestämt dig när du ska börja ta ut pensionen så är det bra att meddela Pensionsmyndigheten och de olika pensionsbolagen i tid. Gör det cirka 4 månader innan så finns det gott om tid.
 2. Rutinen för att ta ut pensionen skiljer sig åt mellan bolagen. Hos många kan du göra det via datorn medan andra fortfarande vill att du ringer och beställer blanketter.
 3. Om du är inte är riktigt säker på hur du vill göra, så tänk på att den statliga pensionen kan du stoppa och starta om som du vill medan tjänstepensioner och privat pensionssparande inte går att stoppa när utbetalningarna börjat.
 4. Har du ett återbetalningsskydd på ditt sparande så fundera på om du vill ha det kvar eller ta bort det och få lite mer i pension. Om du tar bort återbetalningsskyddet får dina närmaste inte dina pengar om du skulle avlida.
 5. Har du nära till 65 år och tänker fortsätta jobba behöver du ofta meddela att du inte vill starta utbetalningar av tjänstepensioner och privat pensionssparande. Du kommer att få brev hem med information så kolla hur du ska göra.
 6. De flesta av oss får mindre i pension än vad vi hade i lön. Här hemma gjorde vi en genomgång av utgifterna, bytte försäkringsbolag, elbolag och stängde av prenumerationer på tidningar som vi ändå inte läste. Det gav faktiskt rätt mycket pengar utan alltför mycket jobb.
 7. Räkna med att det tar några månader efter pensionen innan du får koll på utbetalningarna. Märkligt nog så betalas pensioner ut på olika dagar, mellan den 1-25 i månaden och under olika rubriker som pension, lön eller övrigt (!) på kontoutdraget.
 8. Njut ordentligt av att få göra precis som du vill!

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

En reaktion på ”Dag 359 som pensionär – tips till dig som också går i pension

 1. För min del spelar det ingen roll hur mycket jag än drar in på. Nu finns inget mer att ta av om jag inte ska stänga ner internet också. Och kasta ut teven. Sitta och stirra in i väggen. Min pension är så uselt låg att jag lever underexistensminimum. Detta pga att jag var ensamstående småbarnsmamma med deltidstjänst natt på ett storsjukhus. Det får jag lida för idag. Jag har sjukpension (sjukersättning) sen 2006. Blev skadad i en olycka på jobbet då jag arbetade inom vården. Ersättning för arbetsplatsolycka beviljades inte. Nu har jag i grevens tid lämnat in en överklagan mot det beslutet – till AMF – men jag har tydligen inte stor chans att lyckas.
  Det är bra att vara gift eller sambo när det gäller ekonomin. Då delar man ju på alla utgifter. Men vill man inte det så måste man vända på varenda krona. Även om man inte har ett öre i skulder. Bara en sån sak som att köpa kläder då de gamla hänger mer eller mindre i trasor, är en omöjlighet. Eller tandläkarbesök. Nya glasögon. ALLT! Man måste tigga sej fram genom fonder för att åtminstone stå upp.
  Min hälsa har jag offrat för kommun och landsting, men som tack bara fått en spark i baken.
  ———
  Trots mitt gnäll vill jag ändå gratulera dej och din man till barnbarnet. Själv väntar och längtar jag efter ett sådant – men det tar nog kanske ett par år till.

Kommentarer inaktiverade.