Utbetalning av pension – olika regler för de tre delarna

Du har stora möjligheter att styra din pensionsutbetalning själv. Oavsett om går i pension tidigare, senare eller jobbar och får pension samtidigt. Men det finns en del skillnader i uttagsregler mellan allmän pension, tjänstepension och privat pension (klicka på bilden nedan!). Därför är viktigt att känna till vilka alternativ som finns och vad de innebär. Så att du får din pension på det sätt som passar dig. För vissa delar är det inte möjligt att ångra sig i efterhand. Det går inte att pausa utbetalningar för tjänstepensionen eller ändra utbetalningstid efter att du har börjat få din pension.

utbetalning_pension

Tänk efter före. Och börja alltid med en pensionsprognos på Min Pension.

Dan Adolphson

PS. Många funderar även över vilket efterlevandeskydd man har som pensionär. Läs mer här! DS.

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

26 reaktioner på ”Utbetalning av pension – olika regler för de tre delarna

 1. Hej,

  Går det att ta ut hela sin premiepension när man fyllt 65 och går i pension?
  Finns det några stora nackdelar med att man skulle ta ut premiepensionen som ett enda belopp

  Tack på förhand och för en mycket trevlig blogg!!

 2. Tack för de snälla orden Jonathan!

  Det är möjligt att ta ut sin premiepension i delar, 25%, 50%, 75% (istället för 100%). Men det är utbetalning livet ut som gäller. Du kan inte ta ut hela din premiepension direkt.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 3. Om man jobbar 50% och tar ut hel allmän pension två månader innan 65 årsdafen( född i oktober) Får jag lägre skatt och dubbelt jobbskatteavdrag då redan efter nyåret DVS det år jag fyller 66? Eller måste jag vänta ned att ta ut allmän pension till dess att jag är inne på det nya året?

 4. Hej Kerstin!

  Den lägre skatten gäller från det år man fyller 66 år (från 1 janauari samma år man fyller 66 år). Tar man ut sin pension tidigare, mellan 61 och 65 år, får man inte tillgodoräkna sig det förhöjda grundavdraget. Skatten är dessutom olika på pension respektive lön (dras enligt olika skattetabeller). På arbetsinkomster får man ett förstärkt jobbskatteavdrag.

  Här kan du räkna själv: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/betalafatillbaka/raknautdinskatt.106.233f91f71260075abe880009734.html

  Undantag finns dock. De som omfattas av garantipension/bostadstillägg/äldreförsörjningsstöd saknar drivkraft att senarelägga sin pensionering eftersom man då går miste om utbetalningar (det är inte förmåner som räknas upp).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 5. Hej!

  Min fru omfattas av KAP KL och där en viss del av tjänstepensionen är förmånsbestämd (de delar som är över 7,5 inkomstbasbelopp). Jag vet att hon får ut 58,93% av snittet på de fem senaste årens intjänande (bortsett från de sista två åren) livslångt. Nu till min fråga, kan hon ta ut denna del av tjänstepensionen under kortare tid, ex. 5 eller 10 år?

 6. Hej Björn!

  Kommun- och landstingsanställd med förmånsbestämd tjänstepension på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp betalas ut livet ut. Det går inte att påverka.

  Men det finns även premiebestämd pension på lönedelar upp till 7,5 inkomstbelopp och där kan man välja en annan utbetalningstid än livet ut (vanligen 5-20 år).

  Pensionshandläggare (eller personalavdelning) på kommun och landsting kan hjälpa till att beskriva tjänstepensionens delar och vilka valmöjligheter som finns.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 7. Hej.
  Jag fyller 65 år i maj 2018.
  Jag har möjlighet att fortsätta jobba 50 % ett år till.
  Är det allmänna pension som jag ska ta ut 50% och hela tjänst pension?

 8. Hej Pentti!

  Du kan ta ut delar av din allmänna pension (25, 50, 75 eller 100%). För tjänstepensionen är det oftast allt eller inget som gäller men du kan ha din tjänstepension i flera försäkringar och/eller hos flera olika bolag vilket ger en en möjlighet att ta ut en eller flera tjänstepensioner och vänta med andra.

  Den allmänna pensionen har fördelen att du kan pausa utbetalningen ifall du t.ex. skulle jobba mer än vad det var tänkt, få en hög samlad inkomst och drabbas av hög skatt. Däremot är det inte möjligt att pausa utbetalning av tjänstepension som det ser ut idag.

  Kom också ihåg att man inte behöver ta ut sin pension för att man går ner i arbetstid. Det är möjligt att vänta med pensionsuttaget. Det gör att månadsbeloppen räknas upp (undantaget garantipension/bostadstillägg/äldreförsörjningstöd).

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 9. Hej, min pappa missade detta att man aktivt kunde välja att ta ut tjänstepensionen på kortare tid är det verkligen för sent Nu?

 10. Hej Pia!

  Om man vill ändra utbetalningstid för sin tjänstepension så måste det ske i god tid innan utbetalningen startar. Kontakta AMFs kundservice för mer information om första utbetalningen är nära.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 11. Hej!
  Jag tar ut min tjänstepension sedan 2,5 år och hade tänkt att ha den fram till den dagen jag fyller 61 och kan ta ut den allmänna pensionen. Nu vill jag förlänga utbetalningstiden med 1 år eftersom den minsta pensionsåldern nu är höjd till 62 år.
  Min handläggare på banken informerade mig att det inte var möjligt förrän efter 5 års utbetalning av tjänstepensionen. Har han rätt eller finns det någon möjlighet?
  Problemet för mig är att det blir väldigt lite i pension under 1 år mellan 61 och 62

  Vänlig hälsning
  Thomas

 12. Hej Thomas!

  När man får sin tjänstepension utbetalad så har man begränsade möjligheter att ändra utbetalningstid i efterhand. Inkomstskattelagen är strikt på denna punkt och pensionsbolagens utbetalningsregler spelar också in. Hos AMF är det inte möjligt att förlänga utbetalningstiden. Däremot kan det vara möjligt för vissa typer av tjänstepension hos andra bolag. Kolla upp vad du omfattas av och hör av dig till de bolag som förvaltar din tjänstepension.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 13. Jag får en Tjänstepension livet ut på 3200 kr Om jag tar den på 5 eller 10 år vad blir de då?

 14. Hej
  påverkas bostadstillägget som för mig börjar vid pension negativt om man tar ut de mindre pensionsandelarna på 5år?dvs efter de fem åren blir summa total för mig att vara mindre p.g.a tidigare uttag?

 15. Hej Tommy!

  Uttagstiden för tjänstepensionen kan påverka rätten till bostadstillägg. För vissa kan ett kort uttag av tjänstepensionen innebära att man därefter blir berättigade till ett högre bostadstillägg (när tjänstepensionen är slut). De flesta kan dock inte påverka sin rätt till bostadstillägg genom att välja en kortare utbetalningstid för tjänstepensionen eftersom bostadstillägget beror på flera kriterier. Kontakta Pensionsmyndigheten för mer information om just bostadstillägget.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 16. Hej

  Om jag lyckats med att få upp mitt sammanlagda värde på premiepensionen till 3 000 000kr, hur ska/kan jag då ta ut pengarna om jag vill börja ta ut vid 61år?

 17. Hej Jörgen!

  Med nuvarande regler är det möjligt att ta ut premiepensionen från 61 år men riksdagen förväntas fatta beslut om högre uttagsålder i höst och den succesiva höjningen är tänkt att starta 2020. Premiepensionen betalas alltid ut livet ut men det är möjligt att välja utbetalningstakt på 25, 50, 75, 100% eller att göra uppehåll i utbetalningen. Vid utbetalning kan man välja traditionell försäkring med garanterade belopp eller stå kvar i fondförsäkring (stabilare utbetalning vs. större möjlighet till avkastning).

  Jag vet ingenting om din övriga ekonomi. Men andra inkomster spelar naturligtvis stor roll i sammanhanget. Om man t.ex. jobbar samtidigt som man tar ut pension. Och hur man väljer att få sin övriga allmänna pension, tjänstepension och ev. privat pension utbetalad. För de flesta är tjänstepensionen större än premiepensionen. Det är också bra att känna till att skatten blir lägre från och med januari månad det år man fyller 66 år. Både på lön och på pension.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 18. Hej!

  Kan jag ga kvar fonderna jag har i min premiepension i när den betalas ut? Om värdet ökar ändras utbetalningsbeloppet direkt eller har man samma månatliga belopp och får värdeökningen efter många år?
  Yvonne

 19. Hej Yvonne!

  När man får sin premiepension utbetalad kan man välja traditionell försäkring eller att stå kvar i fonder. Beloppen för den allmänna pensionen räknas om årligen. Och det är inte bara värdeutvecklingen för premiepensionsfonderna som styr hur månadsbeloppen utvecklas. Det finns även försäkringsinslag som påverkar. Under 2018 var det pensionärer med fonder för sin premiepension som hade haft en bra värdeutveckling men där månadsbeloppet ändå sänkes på grund av att förskottsräntan blivit lägre. Läs mer: https://www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press/nyheter/varfor-sanks-pensionen-trots-att-mina-fonder-okat-i-varde

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 20. Hej

  Jag har varit väldigt duktig på att placera min premiepension och har vid en ålder på 46 år lite drygt 6 miljoner där (snittavkastning på 30,8%).

  Nu kommer jag gå in för en lite försiktigare approach och siktar på ett snitt om 8% per år fram till min pension. Beräkningsmässigt så kommer värdet vara uppe i ca 20 miljoner då.

  Mina frågor är:
  – När kan jag tidigast ta ut pengarna
  – Hur mycket kan/får jag ta ut per månad?
  – Hur beskattas pengarna vid uttag
  – Hur pass ”mina” är pengarna – är lite orolig för att det rätt vad det är kommer något lagförslag som gör att de bara går upp i rök och in i en gemensam kassa.

  Mvh
  Magnus

 21. Hej Magnus!

  Ledsen för sent svar. Jag har varit föräldraledig under en längre tid.

  Lägsta ålder för att ta ut allmän pension är 62 år som det ser ut nu men en succesiv höjning är att vänta. Läs mer här: https://www.pensionsmyndigheten.se/ga-i-pension/planera-din-pension/hojd-pensionsalder

  Den allmänna pensionen kan tas ut med 100, 75, 50, 25% och du kan välja att t.ex. bara få din premiepension utbetalad. Det går också att göra paus för utbetalningen. Men den allmänna pensionen betalas alltid ut månadsvis livet ut.

  Skatten är mycket svår att säga någonting om. På senare år har många pensionärer fått sänkt skatt men den exakta skatten beror på ålder, inkomstnivå och vilken kommun man bor i. Förmodligen hinner skatten förändras en del innan du kan ta ut din pension.

  Premiepensionen är öronmärkt för dig (till skillnad från inkomstpensionen som är ett fördelningssystem där dagens yrkesverksamma betalar in till de som är pensionärer idag). Emellanåt kommer politiska krav på att slopa premiepensionen medan många andra istället vill utveckla den. Även här är det svårt att sia om framtiden. Min gissning är att premiepensionen kommer leva kvar. Sedan starten har den genomsnittliga värdeutvecklingen för premiepensionen varit några procentenheter högre än den genomsnittliga inkomsttillväxten (som påverkar inkomstpensionens utveckling). Och det var också målet när premiepensionen lanserades.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 22. Hej! Om man har jobbat för ett svenskt rederi och bor i Finland och fått brev att man fått utbetalt tjänstepension från AMF men de inte kommit några pengar , vart skall man vända sig då?

 23. Hej Pamela!

  Kontakta AMFs kundservice.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 24. Hej, Jag har gått i pension sen några år. Är idag 68år. Tar ut full allmän pension.
  Om jag avstår allmän pension i ett år, ungefär hur mycket procentuellt ökar min allmänna pension efter det?

 25. Hej Lasse!

  Generellt ökar månadsbeloppen eftersom den förväntade återstående livslängden sjunker (man får ett lägre delningstal). Det handlar om några procent vid ett års uppehåll, gissningsvis 5-8 procent. Men i de fall man omfattas av garantipension, bostadstillägg och/eller äldreförsörjningsstöd finns inte samma drivkraft att senarelägga sitt uttag eftersom det är förmåner som inte räknas upp (man går miste om utbetalningar). Kontakta Pensionsmyndigheten för besked om vad som gäller för dig.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentarer inaktiverade.