Utbetalning av pension – olika regler för de tre delarna

Du har stora möjligheter att styra din pensionsutbetalning själv. Oavsett om går i pension tidigare, senare eller jobbar och får pension samtidigt. Men det finns en del skillnader i uttagsregler mellan allmän pension, tjänstepension och privat pension (klicka på bilden nedan!). Därför är viktigt att känna till vilka alternativ som finns och vad de innebär. Så att du får din pension på det sätt som passar dig. För vissa delar är det inte möjligt att ångra sig i efterhand. Det går inte att pausa utbetalningar för tjänstepensionen eller ändra utbetalningstid efter att du har börjat få din pension.

utbetalning_pension

Tänk efter före. Och börja alltid med en pensionsprognos på Min Pension.

Dan Adolphson

PS. Många funderar även över vilket efterlevandeskydd man har som pensionär. Läs mer här! DS.

Om Dan Adolphson

Dan Adolphson, Trygghetsekonom på AMF

Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag.

De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall.

På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

6 reaktioner på ”Utbetalning av pension – olika regler för de tre delarna

 1. Hej,

  Går det att ta ut hela sin premiepension när man fyllt 65 och går i pension?
  Finns det några stora nackdelar med att man skulle ta ut premiepensionen som ett enda belopp

  Tack på förhand och för en mycket trevlig blogg!!

 2. Tack för de snälla orden Jonathan!

  Det är möjligt att ta ut sin premiepension i delar, 25%, 50%, 75% (istället för 100%). Men det är utbetalning livet ut som gäller. Du kan inte ta ut hela din premiepension direkt.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 3. Om man jobbar 50% och tar ut hel allmän pension två månader innan 65 årsdafen( född i oktober) Får jag lägre skatt och dubbelt jobbskatteavdrag då redan efter nyåret DVS det år jag fyller 66? Eller måste jag vänta ned att ta ut allmän pension till dess att jag är inne på det nya året?

 4. Hej Kerstin!

  Den lägre skatten gäller från det år man fyller 66 år (från 1 janauari samma år man fyller 66 år). Tar man ut sin pension tidigare, mellan 61 och 65 år, får man inte tillgodoräkna sig det förhöjda grundavdraget. Skatten är dessutom olika på pension respektive lön (dras enligt olika skattetabeller). På arbetsinkomster får man ett förstärkt jobbskatteavdrag.

  Här kan du räkna själv: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/betalafatillbaka/raknautdinskatt.106.233f91f71260075abe880009734.html

  Undantag finns dock. De som omfattas av garantipension/bostadstillägg/äldreförsörjningsstöd saknar drivkraft att senarelägga sin pensionering eftersom man då går miste om utbetalningar (det är inte förmåner som räknas upp).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 5. Hej!

  Min fru omfattas av KAP KL och där en viss del av tjänstepensionen är förmånsbestämd (de delar som är över 7,5 inkomstbasbelopp). Jag vet att hon får ut 58,93% av snittet på de fem senaste årens intjänande (bortsett från de sista två åren) livslångt. Nu till min fråga, kan hon ta ut denna del av tjänstepensionen under kortare tid, ex. 5 eller 10 år?

 6. Hej Björn!

  Kommun- och landstingsanställd med förmånsbestämd tjänstepension på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp betalas ut livet ut. Det går inte att påverka.

  Men det finns även premiebestämd pension på lönedelar upp till 7,5 inkomstbelopp och där kan man välja en annan utbetalningstid än livet ut (vanligen 5-20 år).

  Pensionshandläggare (eller personalavdelning) på kommun och landsting kan hjälpa till att beskriva tjänstepensionens delar och vilka valmöjligheter som finns.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *