Utbetalning av pension – olika regler för de tre delarna

Du har stora möjligheter att styra din pensionsutbetalning själv. Oavsett om går i pension tidigare, senare eller jobbar och får pension samtidigt. Men det finns en del skillnader i uttagsregler mellan allmän pension, tjänstepension och privat pension (klicka på bilden nedan!). Därför är viktigt att känna till vilka alternativ som finns och vad de innebär. Så att du får din pension på det sätt som passar dig. För vissa delar är det inte möjligt att ångra sig i efterhand. Det går inte att pausa utbetalningar för tjänstepensionen eller ändra utbetalningstid efter att du har börjat få din pension.

utbetalning_pension

Tänk efter före. Och börja alltid med en pensionsprognos på Min Pension.

Dan Adolphson

PS. Många funderar även över vilket efterlevandeskydd man har som pensionär. Läs mer här! DS.

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

14 reaktioner på ”Utbetalning av pension – olika regler för de tre delarna

 1. Hej,

  Går det att ta ut hela sin premiepension när man fyllt 65 och går i pension?
  Finns det några stora nackdelar med att man skulle ta ut premiepensionen som ett enda belopp

  Tack på förhand och för en mycket trevlig blogg!!

 2. Tack för de snälla orden Jonathan!

  Det är möjligt att ta ut sin premiepension i delar, 25%, 50%, 75% (istället för 100%). Men det är utbetalning livet ut som gäller. Du kan inte ta ut hela din premiepension direkt.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 3. Om man jobbar 50% och tar ut hel allmän pension två månader innan 65 årsdafen( född i oktober) Får jag lägre skatt och dubbelt jobbskatteavdrag då redan efter nyåret DVS det år jag fyller 66? Eller måste jag vänta ned att ta ut allmän pension till dess att jag är inne på det nya året?

 4. Hej Kerstin!

  Den lägre skatten gäller från det år man fyller 66 år (från 1 janauari samma år man fyller 66 år). Tar man ut sin pension tidigare, mellan 61 och 65 år, får man inte tillgodoräkna sig det förhöjda grundavdraget. Skatten är dessutom olika på pension respektive lön (dras enligt olika skattetabeller). På arbetsinkomster får man ett förstärkt jobbskatteavdrag.

  Här kan du räkna själv: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/betalafatillbaka/raknautdinskatt.106.233f91f71260075abe880009734.html

  Undantag finns dock. De som omfattas av garantipension/bostadstillägg/äldreförsörjningsstöd saknar drivkraft att senarelägga sin pensionering eftersom man då går miste om utbetalningar (det är inte förmåner som räknas upp).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 5. Hej!

  Min fru omfattas av KAP KL och där en viss del av tjänstepensionen är förmånsbestämd (de delar som är över 7,5 inkomstbasbelopp). Jag vet att hon får ut 58,93% av snittet på de fem senaste årens intjänande (bortsett från de sista två åren) livslångt. Nu till min fråga, kan hon ta ut denna del av tjänstepensionen under kortare tid, ex. 5 eller 10 år?

 6. Hej Björn!

  Kommun- och landstingsanställd med förmånsbestämd tjänstepension på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp betalas ut livet ut. Det går inte att påverka.

  Men det finns även premiebestämd pension på lönedelar upp till 7,5 inkomstbelopp och där kan man välja en annan utbetalningstid än livet ut (vanligen 5-20 år).

  Pensionshandläggare (eller personalavdelning) på kommun och landsting kan hjälpa till att beskriva tjänstepensionens delar och vilka valmöjligheter som finns.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 7. Hej.
  Jag fyller 65 år i maj 2018.
  Jag har möjlighet att fortsätta jobba 50 % ett år till.
  Är det allmänna pension som jag ska ta ut 50% och hela tjänst pension?

 8. Hej Pentti!

  Du kan ta ut delar av din allmänna pension (25, 50, 75 eller 100%). För tjänstepensionen är det oftast allt eller inget som gäller men du kan ha din tjänstepension i flera försäkringar och/eller hos flera olika bolag vilket ger en en möjlighet att ta ut en eller flera tjänstepensioner och vänta med andra.

  Den allmänna pensionen har fördelen att du kan pausa utbetalningen ifall du t.ex. skulle jobba mer än vad det var tänkt, få en hög samlad inkomst och drabbas av hög skatt. Däremot är det inte möjligt att pausa utbetalning av tjänstepension som det ser ut idag.

  Kom också ihåg att man inte behöver ta ut sin pension för att man går ner i arbetstid. Det är möjligt att vänta med pensionsuttaget. Det gör att månadsbeloppen räknas upp (undantaget garantipension/bostadstillägg/äldreförsörjningstöd).

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 9. Hej, min pappa missade detta att man aktivt kunde välja att ta ut tjänstepensionen på kortare tid är det verkligen för sent Nu?

 10. Hej Pia!

  Om man vill ändra utbetalningstid för sin tjänstepension så måste det ske i god tid innan utbetalningen startar. Kontakta AMFs kundservice för mer information om första utbetalningen är nära.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 11. Hej!
  Jag tar ut min tjänstepension sedan 2,5 år och hade tänkt att ha den fram till den dagen jag fyller 61 och kan ta ut den allmänna pensionen. Nu vill jag förlänga utbetalningstiden med 1 år eftersom den minsta pensionsåldern nu är höjd till 62 år.
  Min handläggare på banken informerade mig att det inte var möjligt förrän efter 5 års utbetalning av tjänstepensionen. Har han rätt eller finns det någon möjlighet?
  Problemet för mig är att det blir väldigt lite i pension under 1 år mellan 61 och 62

  Vänlig hälsning
  Thomas

 12. Hej Thomas!

  När man får sin tjänstepension utbetalad så har man begränsade möjligheter att ändra utbetalningstid i efterhand. Inkomstskattelagen är strikt på denna punkt och pensionsbolagens utbetalningsregler spelar också in. Hos AMF är det inte möjligt att förlänga utbetalningstiden. Däremot kan det vara möjligt för vissa typer av tjänstepension hos andra bolag. Kolla upp vad du omfattas av och hör av dig till de bolag som förvaltar din tjänstepension.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 13. Jag får en Tjänstepension livet ut på 3200 kr Om jag tar den på 5 eller 10 år vad blir de då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *