Som pensionär får man klara sig med en mindre inkomst än när man jobbade. Vänder man redan på slantarna kan det bli ännu svårare att få sin ekonomi att gå ihop. Bland dem som är 66 år och uppåt har betalningsanmärkningarna ökat det senaste året. Även kommunernas budget- och skuldrådgivare vittnar om att äldre pensionärer kan hamna i en skuldfälla när partnern dör och inkomsten sjunker. Samtidigt ska man komma ihåg att andelen äldre (i förhållande till resten av befolkningen) också har ökat. Man får skilja på antal och andel.
I själva verket är det är cirka 1,9 procent av de över 65 år som har skulder hos Kronofogden och den siffran har hållit sig ganska konstant de senaste fem åren. Enligt Kronofogden själva. Och det är sällan pensioneringen i sig som orsakar att man hamnar i skuldsättning. Istället rör det sig ofta om personer som har en skuld sedan tidigare. Det är främst yngre som lockas av att köpa köksluckor, hemmabio och träningsredskap på avbetalning. Så Kronofogden gör nog rätt i att lägga informationsinsatserna på att hindra yngre (snarare än äldre) från att hamna i skuldproblem.
Men vi kan hamna i en annan situation i framtiden. Allt fler vill ha en kort utbetalning av sin tjänstepension. De 70-åringar som har levt upp sin tjänstepension ser ofta en räddning i bostadstillägg (som komplement till den allmänna pensionen). Det finns en fara med det. Framöver kommer tjänstepensionen stå för en allt större del av den samlade inkomsten. Alla kommer inte vara berättigade till bostadstillägg. Och bostadstillägget kan inte ersätta tjänstepensionen. I synnerhet inte när utvecklingen går mot att man jobbar och samtidigt tar ut pension i åldrarna 61-67 år.
Dan Adolphson