Döden och pension – var börjar man när en nära anhörig går bort?

När en nära anhörig går bort har man en sorg att hantera men också en hel del praktiska saker som måste ordnas. Finns det återbetalningsskydd för tjänstepensionen? Får man ersättning från tjänstegruppliv? Finns det andra försäkringar eller pensioner som den avlidne omfattades av? Vi har tidigare gått igenom vad man har för efterlevandeskydd som pensionär här på bloggen. Men pensionen är bara en sak av flera. Som närstående kan det vara svårt att veta var man ska börja. Inte minst om sådant som rör bouppteckning och arvsskifte.

Efterlevandeguiden.se är ett samarbete mellan Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket som samlar information om vad man bör tänka på som efterlevande. Så att man ska slippa gå vilse i kontakten med myndigheter. Där finns det även en checklista som hjälper dig att komma ihåg alla praktiska saker. De påminner även om att fokusera på det viktigaste: Ta det i din takt och ta en sak i taget.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

4 reaktioner på ”Döden och pension – var börjar man när en nära anhörig går bort?

 1. Hej Börje!

  Du kan ha rätt till ersättning vid sjukdom (utöver den från Försäkringskassan) om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal. Läs mer: http://www.ersattningskollen.se

  Inkomster från socialförsäkringen (sjukdom) räknas till den allmänna pensionen och på arbetsplatser med kollektivavtal får man även avsättning till tjänstepension. Du kan se hela din pension på http://www.minpension.se

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 2. Hej
  Min mamma gick bort den 30 oktober. Hur länge får hon pension och bostadstillägg? Kostnad hyra för lägenheten på Ekliden ska betalas i efterskott. Men det finns inte pengar, hur gör jag. Blir hyran efterskänkt.
  Berit Nilsson

 3. Hej Berit!

  Pension och eventuella förmåner som bostadstillägg och äldreförsöjninssstöd från Pensionsmyndigheten betalas ut till dödsboet för hela månaden då dödsfallet inträffade. Detta gäller i regel även tjänstepension från pensionsbolag och banker. När det gäller frågor som rör hyra eller omsorgsavgift behöver du kontakta dem som ställer ut dessa fakturor (ofta kommunen).

  Lycka till!

  Dan Adolphson, AMF

Kommentarer inaktiverade.