Efterlevandeskydd/återbetalningsskydd – en fråga om behov

Högre tjänstepension eller skydd för efterlevande. Det är vad återbetalningsskydd handlar om (eller efterlevandeskydd som det också kallas). När man jobbar är det vanligt att man ändrar detta skydd efter sin familjesituation. Men när man är pensionär så kan man inte lägga till återbetalningsskydd om man saknar det. Däremot kan man ta bort det om man inte har behov av det längre. Många pensionärer vet inte att detta. Bland AMFs pensionärer som avled under 2015 och hade återbetalningsskydd på sin tjänstepension saknade knappt 8 procent förmånstagare (ingen maka/maka/sambo/registrerad partner eller barn). Det motsvarar cirka 2 400 personer.

För en 65-åring med tjänstepension med utbetalning livet ut, utan återbetalningsskydd, handlar det om en successiv höjning av pensionen som gör skillnad i plånboken över tid. Efter tio år som pensionär har man några hundralappar mer i månaden (beroende på hur stor tjänstepensionen är). Anledningen till denna höjning är att man får arvsvinster om man står utan återbetalningsskydd. Arvsvinster är pengar från andra sparare i samma åldersgrupp som avlider och som inte heller har återbetalningsskydd. Arvsvinsterna blir högre med stigande ålder eftersom det är fler som avlider. Över tid kan din pension bli 10–20 procent högre (beroende på hur gammal du blir).

Om du är osäker på vad som gäller för din tjänstepension så kan du besöka Dina Sidor hos AMF (när du är inloggad klickar du på Dina pensionsförsäkringar sedan undermenyn Efterlevandeskydd). Observera att detta rör din tjänstepension hos AMF. Du kan även ha tjänstepension hos andra bolag eller banker.

Den som har behov av återbetalningsskydd ska naturligtvis ha det kvar, men den som saknar närstående bör definitivt välja bort skyddet. Utan skyddet blir den egna pensionen högre över tid.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson

Dan Adolphson, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *