Återbetalningsskydd – en fråga om behov

Högre tjänstepension eller skydd för efterlevande. Det är vad återbetalningsskydd handlar om (eller efterlevandeskydd som det också kallas). Återbetalningsskyddet innebär att din familj (maka/maka/sambo/registrerad partner eller barn) får en efterlevandepension om du skulle avlida. Utan återbetalningsskydd blir din pension högre eftersom du är med och delar på arvsvinster från andra i din åldersgrupp som inte heller har återbetalningsskydd.

Det är alltid klokt att tänka över om man behöver återbetalningsskydd när familjesituationen förändras. När man börjat ta ut sin pension så kan man inte lägga till något skydd, men man kan ta bort det om man inte har behov av det. Och på så sätt få en högre pension.

Hur stor kan skillnaden då bli? Om man är 65 år, och har en tjänstepension som kommer att betalas ut livet ut, blir pensionen utan återbetalningsskydd successivt högre jämfört med om man väljer att ha skyddet. Efter ungefär 10 år kan man ha några hundralappar extra i plånboken varje månad. Exakt hur mycket högre pensionen blir beror på hur stor den är från början. Omräknat till procent handlar det över en längre tid om ungefär 10-20% högre pension utan återbetalningsskydd. Ju äldre man blir, desto större blir arvsvinsterna.

 

Om du är osäker på vad som gäller för din tjänstepension så kan du besöka Dina Sidor hos AMF (när du är inloggad klickar du på Dina pensionsförsäkringar sedan undermenyn Återbetalningsskydd). Observera att detta rör din tjänstepension hos AMF. Du kan även ha tjänstepension hos andra bolag eller banker.

Den som har behov av återbetalningsskydd ska naturligtvis ha det kvar, men den som saknar närstående bör definitivt välja bort skyddet. Utan skyddet blir den egna pensionen högre över tid.

Dan Adolphson

PS. De flesta tjänstepensioner har regler som gör att återbetalningsskyddet gäller maximalt 20 år efter det att pensionsutbetalningarna påbörjades. Detta gör att återbetalningsskydd är ovanligt för personer som är äldre än 85 år. DS.

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

13 reaktioner på ”Återbetalningsskydd – en fråga om behov

 1. En enkel men enorm värdefull förklaring som jag tycker hjälper i mina funderingar över pengar efter pensionering . Tack för det.

 2. Hej min fru gick bort fö ca 2 års sen med efterlevnadskydd men me den summan är de nog inte värt de 50 kr i månaden mycke dåligt

 3. Hej,
  Hur mycket mera får jag i pension procentuellt om jag tar bort återbetalningsskyddet?

  MVH

 4. Hej
  Då pensionen blir högre eftersom man är med och delar på arvsvinster när man inte har återbetalningsskydd undras följande: Hur mycket har tillförts pensionskapitalet per 100000kr i pensionsförsäkringen i snitt under senare år. Kan inte hitta den uppgiften på era sidor, men det borde ju vara både enkelt att ta fram och mycket mer upplysande än alla era rundskrivningar.
  Med hälsning
  Kjell

 5. Om man haft efterlevandeskydd i ex 12 år och vill ta bort det. Har man förlorat dessa pengar som man avstått ifrån .

 6. Även jag undrar vad det gör i månaden utan efterlevnadsskydd. Då mina barn är vuxna och har egna familjer så borde jag nog ta bort det tror jag.

 7. Hej!

  Marianne, om man tar bort återbetalningsskyddet så höjs beloppet något (för många handlar det om en hundralapp eller så men det beror på ålder och hur stor pension man har). Men med tiden kan det bli mer. Inte minst om man lever länge. För det handlar ju om hur pass gammal man blir i förhållande de andra i samma åldersgrupp (som också står utan återbetalningsskydd).

  Siri, svaret på din fråga är ja.

  Kjell, läs AMF Pensionsrapport 2016 sidan 11 där det finns en figur över just det du undrar över: http://cisn.co/2A0GQ3F

  Ulla, Yvonne och Anders, besök Dina Sidor (se mer info ovan) eller kontakta AMFs kundservice tfn: 0771-696 320 (vardagar 8-18).

  Göran, svaret är ja. Om man har återbetalningsskydd i exempelvis 12 år så har man under dessa 12 år inte fått några arvsvinster från andra pensionssparare i samma åldersgrupp som har avlidit (utan återbetalningsskydd).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 8. Hej! Jag är nästan säkert på att jag har återbetalningsskydd, och ville tabort det

 9. Hej Winston!

  Logga in på Dina Sidor för att få uppgift om du har återbetalningsskydd för din tjänstepension i AMF.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *