Pension ger tid för familj, släkt & vänner

Pensionen beskrivs ofta som en ekonomisk omställning. Men man pratar inte lika mycket om den sociala biten. Många ser fram emot pensionen medan andra känner en oro för att förlora det sammanhang man är van vid. I efterhand verkar inte denna oro vara befogad. Det visar svar från över 22 000 pensionärer som har utbetalning från AMF.

Hur spenderar du din tid som pensionär? (flera svar möjliga) Totalt Kvinnor Män
Tid själv för personliga intressen/hobbies 74% 73% 75%
Träffar familj 50% 62% 40%
Träffar vänner 48% 61% 38%
Reser 49% 54% 45%
Läser 45% 63% 31%
Volontärarbete 6% 8% 4%
Engagerar mig i förening 20% 19% 21%
Engagerar mig i politiska, sociala eller religiösa organisationer 5% 5% 5%
Tränar (eller annan fysisk aktivitet) 48% 55% 43%
Hantverk och skapande (t.ex. bild och keramik) 12% 17% 8%
Kurs och distansutbildning (t.ex. språk och dans) 5% 8% 3%
Tar hand om andra (äldre, yngre familjemedlemmar, vänner) 16% 23% 10%
Arbetar (heltid eller deltid) 16% 16% 17%
Deltar i pensionärsorganisation 10% 13% 8%
Dejtar 2% 1% 2%
Annat 15% 13% 16%
Vet ej 0% 0% 0%
Genomsnittligt antal aktiviteter   4,9 3,7

 

De flesta verkar inte ha några problem att sysselsätta sig och livet som pensionär är i linje med förväntningarna eller bättre än vad man trodde innan. Pensioneringen innebär också att man har tid för dem man inte hann träffa tidigare. Vår undersökning visar att många får bättre relationer till barnbarn, barn och vänner. Men också till sin partner. Däremot har man inte samma kontakt med sina f.d. kollegor i och med att man inte träffas genom jobbet längre.

 

Pensionärer som har ett rikt socialt liv och många hobbies är mest nöjda med tillvaron. Och har man dagarna fulla med aktiviteter så verkar man även sova bättre på natten!

Dan Adolphson

Undersökningen låg som en länk i ett informationsmail som i juni 2017 skickades till AMF-kunder som får pensionsutbetalning och är 55 år äldre. Totalt svarade 22 703 personer (varav 56 procent män och 44 procent kvinnor) vilket motsvarar en svarsfrekvens på 14 procent.

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

26 reaktioner på ”Pension ger tid för familj, släkt & vänner

 1. Lite kul att ta del av och inte helt förvånande visar undersökningen att vi kvinnor generellt är mer aktiva än männen. Skulle vara intressant att också få veta hur nöjda svenska pensionärer är med sina liv.

 2. En mycket intressant undersökning! Och lätt chockerande i vissa stycken. Hur kommer det sig att vi män, om man tar oss som grupp, är så extremt mycket mindre aktiva. Jag summerade procenttalen: Kvinnor 491 procent, män 366 procent.
  Vad gör då männen på den tid som de har över visavi kvinnorna? Kanske kan jag tänka att männen och även kvinnorna inte räknar att se på tv, surfa på nätet som hobby. Jag tror ju knappast att männen ägnar mer tid åt att städa, handla, laga mat, diska än vad kvinnorna gör.
  Sover männen mycket mer? Är de helt enkelt slöare?
  I sanning en gåta.

 3. Ni måste se till att företagen betalar pension från förstagen vi arbetar. Ni måste se till att förtagren får ta tag i hela kostnaden för sina anställda skattebetarna ska inte betala någoning.

 4. Jag har drabats av den sjukdomen-cancer,då jag går ofta på undersökningar på sjukhuset.Andra tiderna promenerar och lagar mat som pasar till mig.Ibland surfar på internet och tar det lugnt.

 5. Hej
  Det värsta pension i hela världen jag har i Sverige.
  Jag fick netto inklusive bostadstilläg 5100 kr. Jag kommer betala för tänder lagning
  cirka 10000kr i år. Pensionen påverkar alla invandrare pensionärer. Tänk en person som kom till Sverige och fått permenant uppehålstillstånd får mer pension än vi som jobbat och bott i Sverige i 28 år. Jag e-mailde till pensionmyndigheten om detta. Svaret var jag skulle inte genomföra mig med andra. Vilket savr
  Mvh Elias Mousa

 6. Jag har en ganska jämn social tillvaro är engagerad i en förening här i Sollefteå och har en fin kontakt med mina barn och barnbarn.Tyvärr är jag rullstolsbunden sedan 3 år tillbaka men dagarna går sin gilla gång i alla fall det finns ju trots allt dom som har det mycket värre har min permobil som jag använder dagligen klarar det mesta vardagliga själv så jag ska inte klaga på något vis.
  Hälsningar Anders Bergman.

 7. Jag tycker att pensionen ska vara skatte fri , när vi jobbade så fick betala skatten då ,nu blir vi dubbelbeskattad kan det vara rimligt för pensionen är inte den bäst lönen. Har man hus så är det fasta kostnader då blir det inte mycket kvar,man lever på en nåder.

 8. Släpper man bara fram kommentarer som är hyfsat positiva här ?
  Jag vet att vi är väldigt många som är mycket missnöjda med vår tillvaro som pensionär, främst är det ekonomin som är roten till missnöjet. Många har bara råd att överleva, men inget mer. Men inte ett enda ord om det i ”undersökningen”.
  Och någon här tror tydligen att det inte finns fasta kostnader för de som inte har eget hus ? Det är faktiskt mycket dyrare att hyra, än att äga ett eget hus eller lägenhet.

 9. Jag tycker att det är för högt skatt på pensionärer.Jag bet gärna skatt,men det ska inte vara högre än när man jobbare.Ex i Finland bet Pensionärer mkt lägre skatt än de som jobbar (ex boda har brutto ca 20000-25000kr/mån)

 10. Vi som byggt upp Sverige ska inte behöva skatt när du blir pensionär, stor skam vad regeringen gör för pensionärer.
  Många kommer till Sverige och får pengar direkt men svenska pensionärer kan knappt överleva

 11. Det är väl inte fel att hjälpa andra människor i värden men varför skall lilla SVERIGE VARA SÅ NAIVA TA HAND OM VÅRA EGNA FÖRST och hjälp till i värden sedan efter förmåga MVH CRILLE

 12. Tyvärr
  Vi lever i fattigdom.( pension är låg )
  Ja, vi lever i Rikaste Land : Sverige…
  Vad ska vi vänta på…(Politiker kom ihjåg, den gamla liften Sverige) (Men politiker glöm oss)
  Tack och lov sparade lite i AMF och kan överleva lite bra…

 13. Det var mycket negativa kommentarer här, men jag vill ge en lite annan bild. Jag har levt som pensionär i snart 3 år, och tycker det är helt fantastiskt. Äntligen får man bestämma över sin egen tid! Äntligen kan man få sova tills man vaknar på morgonen! Äntligen kan man få sitta uppe sent på kvällen/natten och kolla sitt favoritprogram på TV utan att få ångest inför morgondagen! Jag är SÅ tacksam över att få vara något sånär frisk, att jag vet att jag har mat på bordet även i morgon, att jag kan komma och gå som jag vill och att jag har en fantastisk man vid min sida. Som pensionär kan man bestämma över sina utgifter, och om det skulle krisa sig kan man dra ner på det mesta. Mycket av det som gör livet värt att leva är dessutom gratis. Jag tycker inte att vi kan ha det bättre och ser fram emot ett långt liv som pensionär i Sverige.

 14. Bra att ha sin pension i AMF, ni förvaltar pensionen bra. Jag är jättenöjd med min tid som pensionär. Tacksam för varje dag vi är två och att vi har kul och råd med lite av varje.Många saker är gratis också, vår härliga natur och bussresor i kommunen.
  Kul att läsa enkäten.

 15. Jag älskar att vara pensionär, kan inte tänka mig att arbeta igen. Det är en gåva att få vara frisk ännu och göra vad jag vill. Någon hög pension blev det inte men jag var klok och sparade i god tid innan pensionen. Dessutom har jag inte lika höga utgifter som när jag arbetade. Jag hoppas att min man och jag har många år kvar tillsammans, hittills har det blivit 40. Promenaderna med hunden ger oss möjlighet att njuta av naturen och att möta andra pensionärer med hundar. Tillsammans löser vi alla världsproblem (haha).

 16. Jag blev pensionär 2012. Låg pension. AMF 144 kronor brutto. Jag lever i fasa varje månad. Pengarna räcker INTE till mat hela månaden. Jag måste tacka mina vänner att de hjälper mig med mat, kläder, böcker, tidningar m m, Jag söker 400 arbeten varje månad. För övrigt arbetar jag som gratis-jobbare åt 4 företag för att få färska referenser. Att vara pensionär är en pina. Idag är jag 70 år. Ensamstående.Tandläkarbesök, läkarbesök, glasögon och mediciner ´glöm det.

 17. Hej. För att ha kommit hit till Sverige från Danmark år 1961 som 9 årig och efter att slutat skolan 1967, har jag jobbat fram tills år 2014. JAG har betalt SKATT i ALLA år,hur många millioner har det inte blivit under alla dessa år? vad har jag för nytta av det i dag?. Svenska staten ( LÅNADE ) av VÅRA Pensionspengar på 70-80 talet.MEN har inte betalat tillbaka dom ÄN . Varför skall alla flyktingar ha det bättre än vi PENSIONÄRER i dag ?????????????????????????????????.
  Skicka gärna ett meddelande om du har synpunkter på det.
  DOM slipper att betala för sjukvård och tandvård och hyror som vi pensionärer får betala för . ÅR DET RÄTT ?????????????????????????????????????.

 18. Jag tillhör den nya pensionärsgenerationen som får pension enligt gamla/nya . + att våra privata pensionsförsäkringar från 1980-talet har beskattats extra under åren för att senare upphöra. Dagens pension kan inte en ensamstående försörja sig på ! 45 år i arbetslivet sedan 18 års åldern med de låga lönerna under 1970-80-talet ger inga höga pensioner !! Förändringarna av pensionssystemet har skett utan insyn av oss blivande pensionärer under 1990-2000 talet.

 19. Kvinnor är klart mer aktiva och lever längre. Dock kan inte alla aktiviteter ingå i den aktuella enkäten. Jag tror också att det blir skillnad på om man är ensamstående eller samboende samt om man bor i tätort eller ej.

 20. Mycket intressant undersökning.
  Många resultat beror nog på om vederbörande lever i tvåsamhet eller är ensamstående.
  Kvinnor har och är mycket mer aktiva än män…………..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *