Tips för en högre pension

När man är mitt uppe i livet känns pensionen ofta avlägsen. Det kan vara svårt att förmå sig själv att stanna upp och tänka på hur man kan göra för att få det så bra som möjligt när man blir äldre. Men det är bra att ha koll på några grundläggande saker.

Det är framför allt tre saker som har stor betydelse för hur mycket du kommer få i pension:

 • Hur mycket du jobbar under hela livet.
 • Din lön.
 • Och om din arbetsgivare betalar in till en tjänstepension för dig. Har du ett jobb med kollektivavtal har du automatiskt en tjänstepension med låg avgift. Bra, eller hur?

Ju mer du jobbar – och ju högre lön du har – desto fler pensionsrätter får du till din allmänna pension. Och desto mer betalar din arbetsgivare in till din tjänstepension.

Det här kan vara bra att tänka på:

 • Om du har möjlighet – jobba inte deltid under långa perioder.
 • Om du har små barn – försök att dela på de dagar du och din partner är borta från jobbet för föräldraledighet och när barnen är sjuka.
 • Ha alltid koll på om du har tjänstepension genom jobbet eller inte. Om du inte har det – se till att få så pass hög lön att du själv kan spara till din pension. Inbetalningen till tjänstepensionen brukar motsvara en till flera tusenlappar i månaden.

Om du har råd så kan även ett eget privat sparande till pensionen göra skillnad.

Mitt sista tips är att gå in på minpension.se för att få koll på hela din pension. Här kan du också göra en prognos för hur mycket det beräknas bli. Du loggar enkelt in med din e-legitimation.

Dina sidor på amf.se kan du se hur din tjänstepension hos AMF utvecklats.

Hoppas den här läsningen gav dig lite kunskap om hur du kan tänka kring din pension. Kontakta oss gärna om du har några frågor eller behöver hjälp. Vi finns här för dig!

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

23 reaktioner på ”Tips för en högre pension

 1. Om man har jobbat 17 år på Skatteverket så borde man fått tjänstepension, men jag får bara 11 kr/mån i tjänstepension!? Jobbade där från 1978 – 1995. Hur kan det vara möjligt?

 2. Hej Alice!

  Jag vet inte hur gammal du var när du jobbade på Skatteverket. Förr om åren tjänade man in tjänstepension först från 28 års ålder (så såg det ut inom de flesta avtal inom både offentlig och privat sektor). Kontakta Statens tjänstepensionsverk (SPV) som kan berätta mer om vad som gäller för dig, tfn: 020-51 50 40, http://www.spv.se

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 3. Hej, står i valet och kvalet om jag skall fortsätta att ha förmånsbil från företaget.
  Jag planerar att gå i pension strax efter 58 års ålder, om dryga 2 år.
  om jag avstår från bilförmånen får jag ca. 3 500 sek extra i bruttolön. jag betalar bränsle till bilen själv, men inte skatt, försäkring och service.
  Är förmånsvärdet pernsionsgrundande? Förmånsvärdet är ca. 3 500 sek/ mån.
  Eller skulle jag tjäna på att få de extra pengarna för att öka min pension?

 4. Hej,
  Jag har tjänstepension (kap-kl) i både KPA och AMF (traditionell försäkring). Är det bättre att flytta över allt till ett bolag? Jag tänker på avgifter bl.a. Och varför skulle jag i så fall välja AMF framför KPA?
  Med vänlig hälsning
  Nettan

 5. Om allmän pension. Jag har jobbat heltid 100 % i 36 år. Inom pappers privat företag. Min pott är 2.5 mille. Jag får bara ut 11000 kr. Jag förstår inte hur det kan bli så lite ?

 6. Hej.
  Jag är 58 år och jobbar inom vård och omsorg som personlig assistent. Jag jobbar 82%, hur stor skillnad blir det på pensionen om jag skulle gå upp till 100%?
  Jag tänkte gå i pension när jag 65.
  Mvh
  Roger

 7. Hej Christina!

  Jag gissar att du omfattas av ITP2. Bilförmån är inte pensionsmedförande inom ITP2. Men det finns andra faktorer som styr storleken på din ITP2 (som t.ex. hur länge du har arbetat ihop till ITP2 samt när och hur länge du tar ut den). Kontakta Alectas kundtjänst, tfn: 020-78 22 80, som kan berätta mer om vad som gäller för dig. Du kan också omfattas av annat pensionsavtal än ITP2. Prata med din arbetsgivare om du är osäker.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 8. Hej Nettan!

  Inom KAP-KL finns flytträtt och det är möjligt att flytta över allt till ett bolag (men inte alltid i en försäkring utan vanligtvis i flera). KPA har lägre avgift än AMF inom traditionell försäkring i KAP-KL. Samtidigt har många sparare i AMF fått högre avkastning än hos KPA (de senaste 5 åren).

  Jämför alternativen hos Konsumenternas försäkringsbyrå (där du kan se avgifter, historisk avkastning, flyttavgifter osv.): http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/pensionsguiden/om-kollektivavtalade-tjanstepensioner

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 9. Hej Åsa!

  De flesta tjänstepensioner betalas ut livet ut om man inte gör något eget val av utbetalningstid. Den förväntade återstående medellivslängden för en 65-åring är mer än 20 år (beroende på avtal).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 10. Hej Roger!

  Gör en pensionsprognos via Minpension.se. Där kan man ändra sin månadslön och se vilken effekt det får för storleken på pensionen. Det går också att lägga in tillfälligt förändrad inkomst i prognosen (om man t.ex. tänker arbeta deltid, vara föräldraledig eller studera).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 11. Hej
  Jag är 48 år, tjänar 40000/mån och har ca 600 000 i årsinkomst.
  Betalar av min bostadsrätt till pensionen, och privatsparar 4000kr/månad i aktiefonder med låga avgifter
  Har löneväxlat länge.
  Överdriver jag mitt sparande inför pensionen ??
  Har ändå så att jag kan leva här och nu.
  Mvh Eric

 12. Hej Dan, idag pensionssparar många höginkomsttagare huvudsakligen via löneväxling till tjänstepensionen, detta har ju uppfattats som mycket förmånligt. Jag är en av dom och mitt avtal är KAP-KL. Jag har utgått ifrån att mitt pensionssparande ska var tillgängligt från 55 års ålder och med möjlighet att ta ut under 5 år, enl nuvarande regler. Nu hörs dock vår socialförsäkringsminister mfl flagga för ändring av dessa regler. Senare uttag och längre utbetalningstid. Därmed känner jag stor tveksamhet att fortsätta pensionsspara via löneväxling.
  Hur ser du på detta? Är fortsatt löneväxling ett bra val för mig? /Mvh

 13. Hej Dan!
  ”Hur pengarna utvecklas betyder mycket” börjar mail-reklamen för den här artikeln. Jag kan inte annat än hålla med. För mig är det vad ekonomer brukar tala om som ”avkastning”. Varför redovisar inte AMF avkastningen för mitt insatta kapital hos er?
  Mvh, Robert

 14. Hej Eric!

  De flesta har en förväntan om en viss andel av sin slutlön i pension. När människor får frågan om hur hög pension de anser vara rimlig är det många som anger omkring 75–80 procent av lönen. Med de som går i pension idag får klara sig med mindre än så, ofta runt 55-70 procent (vid pensionsålder 65 år).

  Om du har sparat extra till din tjänstepension, amorterat på bolån och sparat privat i aktiefonder borde kalkylen se bra ut. Samtidigt ska inte detta sparande vara så stort att man hindras från att leva här och nu. Gör en pensionsprognos via Minpension.se för att få en uppfattning om vad du tycker är rimligt.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 15. Hej Andres!

  Ingen kan med säkerhet säga hur uttagsreglerna för tjänstepensionen kommer att se ut i framtiden. Men både arbetsgivare och fackförbund ogillar att staten lägger sig i vilka regler som ska gälla för den kollektivavtalade tjänstepensionen. Och det är trots allt få som tar ut sin tjänstepension från 55 år.

  Däremot har det blivit populärt att få sin tjänstepension utbetalad på 5 år och om trenden fortsätter kan man tänka sig att den kortaste utbetalningstiden förlängs till t.ex. 10 år istället. Det senare är bara en gissning från min sida.

  Jag tror att politikerna först och främst kommer att ändra tidigaste uttagstiden för den allmänna pensionen (idag 61 år) till 62 eller 63 år för att få en högre pensionsålder.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 16. Hej Robert!

  Om du loggar in på ”Mina Sidor”, http://inloggad.amf.se, så kan du se värdeutvecklingen på din pensionsförsäkring. Klicka på fliken ”Dina pensionsförsäkringar”. Där står det hur mycket din arbetsgivare har betalat in totalt, pensionskapitalets värde idag och värdeutvecklingen.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 17. Hej Dan! Jag går i pension den 1 oktober år 2020. Finns det anledning att fortsätta jobba heltid fram till årsskiftet? Jag har hört att de sista åren har större betydelse för pensionens storlek.

 18. Hej Nils!

  Jag vet ingenting om din ålder. Men generellt sätt spelar tidpunkten roll. Inte minst om man hade tänkt att gå i pension som 65-åring nära årsskiftet. För från och med det år man fyller 66 år får man lägre skatt på arbetsinkomster och lägre skatt på pension. Det beror på det dubbla jobbskatteavdraget och höjt grundavdrag. Den sammantagna effekten är att den som väntar med att ta ut sin pension och/eller fortsätter arbeta får behålla mer i plånboken. Det rör sig om en tusenlapp eller två – varje månad. Skatteskillnaden är störst för dem med låga inkomster. Men skattereglerna kan samtidigt förändras till 2020/2021. Jag kan bara uttala mig om hur det ser ut idag.

  Läs mer här: https://pensionsbloggen.se/2017/02/24/inte-sa-tokigt-att-jobba-som-66-aring/

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

 19. Hej igen, Dan.

  Du svarade inte på frågan _varför_ AMF inte redovisar avkastningen för mitt insatta kapital? Jag kan så klart räkna ut det själv genom att hämta in uppgifterna och sätta mig med miniräknare. Så frågan kvarstår. Är avkastningen så dålig att ni inte vill redogöra för den?

  /Robert

 20. Hej igen Robert!

  Kontakta mig direkt, tfn 08-696 33 44, dan.adolphson@amf.se, för att reda ut vad det är för uppgift som du saknar. Jag behöver då ditt personnummer och/eller försäkringsnummer.

  Vänligaste hälsningar

  Dan Adolphson, AMF

 21. Ett bra tips är att se över avkastningen på dina fonder. Eftersom det ofta rör sig om långa spartider får varje %-enhet avkastning en väldigt stor påverkan på pensionskapitalet. På min site ppmtopp5.se visar jag hur man med en enkel trend-strategi kan nå upp till ca 15% avkastning i snitt sedan 2001. Strategin bygger på månadsvisa ombalanseringar till de 5 fonderna som går allra bäst.

Kommentarer inaktiverade.