Lägre skatt samma år man fyller 66 år

Mellan 2007 och 2011 infördes jobbskatteavdragen stegvis vilket resulterade i att lön och pension beskattas olika. Den som fortsätter att arbeta efter sin 66-årsdag betalar lägre skatt på lönen (beroende på dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag) och den som väntar med att ta ut pensionen till efter den 1 januari samma år som denne fyller 66 år får lägre skatt på pensionen (beroende på höjt grundavdrag). Skatteskillnaden är som störst för de som har låga inkomster. Förhållandevis få pensionärer betalar statlig inkomstskatt eftersom inkomsterna oftast ligger under brytpunkten.

Under 2018 har skatten sänkts ytterligare för de allra flesta som har fyllt 65 år. Mest påtaglig är förändringen för de som har inkomster nära genomsnittet. I åldersgruppen 61–67 år blir det också allt vanligare att arbeta och samtidigt ta ut en del av pensionen. Skatten dras då enligt olika skattetabeller (arbete respektive pension), vilket gör det svårt att överblicka hur mycket skatt man faktiskt betalar.

Så här får du koll på skatten:

1. Gör en pensionsprognos via Minpension.se. Jämför olika alternativ med varandra och skriv ner beloppen vid olika tidpunkter, t.ex. pensionering vid 65 respektive 66 år. Alla belopp är före skatt (brutto).

2. Räkna på skatten via Skatteverkets räknesnurra där du skriver in födelseår, skatten i din kommun (titta på senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår. Och du kan räkna även på din lön. Beloppen som visas är efter skatt (netto). Som du märker är skatten lägre från 1 januari det år man fyller 66 år.

PS. De som omfattas av garantipension/bostadstillägg/äldreförsörjningsstöd saknar drivkraft att senarelägga sin pensionering eftersom man då går miste om utbetalningar (det är inte förmåner som räknas upp). DS.

Dan Adolphson Björck

14 reaktioner på ”Lägre skatt samma år man fyller 66 år

 1. Hej!
  Min sambo som är pensionerad och född 52 undrar om det stämmer att han skall betala mindre skatt eftersom han arbetar fortfarande.
  Det sägs att man får betala mindre skatt om man arbetar vid 66 års ålder!

 2. Hej Hussein!

  Ja, skatten på både arbetsinkomster och pension är lägre. Via Skatteverkets räknesnurra kan man mata in sina uppgifter och jämföra hur mycket man betalar i skatt som t.ex. 67-åring jämfört med 64-åring. Där kan man se ungefär hur stor skillnaden är (beror bl.a. på ålder, inkomstnivå, kommun).

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 3. Varför betalar jag mer skatt när jag som 67-åring inte får behålla min anställning i kommunen utan går som timvikarie? Vid 66 år och fortfarande anställd fick jag lägre skatt.

 4. Hej Hüseyin!

  Skatten beror främst på din inkomst, var du bor och hur gammal du är. Kolla via Skatteverkets räknesnurra vad som gäller för dig.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 5. Vilken kolumn i skattetabellen ska min arbetsgivare beräkna skatten efter, jag är 66 år

 6. Hej
  Är i dagsläget avtalspensionär och räknar med att bli pensionär i oktober nästa år (2020). Har nu haft under senare tid haft Minpension.se som ett ”verktyg” för att planera med och då främst dess simulerings funktion men drar denna slutsats att verktyget inte känns tillförlitlig. Som exempel, med idag ett kapital om ca 100k kr hos AMF med en prognos om en pension per månad före skatt ca 400 kr från 65 år livet ut så enligt simulering mha Minpension och skulle om man ändrar från livet ut till 20 år vad gäller detta idag ett kapital om 100k kr ge en pension vid 65 år per månad före skatt på ca -7000kr vilket känns orimligt. Har varit i kontakt med Minpension i frågan men som enskild person känns bemötandet om ingen respons som tveksamt tror att man fått mitt medgivande. Kan AMF konstatera och då kanhända påverka?

  mvh Sture

 7. Då ”normala” pensionsåldern höjs till 66 år 2020 undras om pensionsinkomster
  kommer stanna kvar i skattekolumn 6 till 1 jan det år man fyller 67 istället för, som nu 66?

 8. Hej Sture och Jan!

  MinPension ger bra överblick men om man är nära pensionen (1 år eller liknande) är det klokt att kontakta pensionsbolagen och pensionsmyndigheten direkt för mer exakta uppgifter.

  När det gäller frågan om att senare pension ger lägre skatt (från 1 jan samma år man fyller 66 år) så finns det inga besked om att denna gräns ska ändras. De politiska partierna har olika syn på saken.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 9. Jag tog ut pension vid 62 års ålder ( är född -53) men jobbar lite. Hur stor skatt ska jag betala på lönen?

 10. Kan man verkligen lita på beräkningen hur mycket pension man får ut om man tittar på ”min pension” eller är siffrorna förskönande? Stämmer det verkligen?
  Hur kan det vara möjligt att man som pensionär ska betala mer i skatt än en person som jobbar? Det är för mig obegripligt. Hur tänker våra politiker där egentligen? Förmodligen så har dom inte tänkt överhuvudtaget. Det har alltid varit så att dom som tjänar mest betalar mindre skatt och dom som tjänar mindre betalt mer.

Kommentarer inaktiverade.