Kollektivavtalen skyddar tjänstepensionen vid sjukdom och arbetsskada


Få känner till vad som händer med tjänstepensionen om de blir sjuka eller skadar sig i arbetet. Färre än två av tio tror att de får inbetalning till tjänstepensionen. Men den som är sjukskriven och har kollektivavtal får både ekonomisk ersättning under sjukperioden och inbetalningar till tjänstepensionen. Här gäller det att ta reda på vad som gäller så att man inte missar den ersättning som man har rätt till.

Tre tips:

 1. Kolla vad du omfattas av. Både från Försäkringskassan och via avtal på jobbet.
 2. Besök ersattningskollen.se för att få uppgift om belopp som du kan vara berättigad till under tiden du är sjukskriven.
 3. Se till att anmälan blir gjord till försäkringsbolaget. Som privatanställd arbetare behöver man anmäla detta själv till AFA. För egen maskin eller med hjälp från facket eller arbetsgivaren. På andra arbetsplatser kan det handla om att det är arbetsgivaren som anmäler. I samtliga fall är det är viktigt att anmälan görs så att man inte missar den ersättning som man har rätt till. Det går att anmäla i efterhand.

Beräkningar från AFA och AMF visar att det handlar om stora belopp som betalas in till tjänstepensionen vid långa sjukfall (se bild). Det kan vara viktiga hundralappar varje månad livet ut som pensionär.

Inspektionen för Socialförsäkringen publicerade en rapport tidigare i år, Försäkrad men utan ersättning, som visar att försäkringsskyddet är underutnyttjat. Det handlar om okunskap, både hos anställda och hos arbetsgivare. Såväl arbetsmarknadens parter som försäkringsbolagen arbetar aktivt med att sprida information men det är svårt att nå ut till rätt person vid rätt tidpunkt. Det är viktigt att anmälan görs så att man får ersättning under tiden man är sjukskriven och att inbetalningarna till tjänstepensionen fortsätter.

Dan Adolphson Björck

2 reaktioner på ”Kollektivavtalen skyddar tjänstepensionen vid sjukdom och arbetsskada

 1. Frågar för min 38-åriga dotter som arbetar i musikbranschen. Saknar kollektivavtal. Kan hon privat spara motsvarande summa? Finns det något försäkringsbolag som hon kan vända sig till? AMF? Med vänlig hälsning, Kerstin Hedén

 2. Hej Kerstin!

  I första hand bör man prata med sin arbetsgivare om vilket försäkringsskydd man omfattas av genom sin anställning. Det kan finnas kollektivavtalsliknande lösningar. Det finns gott om försäkringsbolag som erbjuder paket med både tjänstepension och diverse trygghetsförsäkringar vid sjukdom, arbetsskada, dödsfall och föräldraledighet. Vi på AMF fokuserar dock på just kollektivavtalad tjänstepension.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentarer inaktiverade.