Ta ut tjänstepension på 10 eller 5 år - eller livet ut?

Vill du äta kakan direkt eller ha den kvar och ta en bit i taget? Som bekant är det omöjligt att göra både och. Det gäller också tjänstepensionen: tar du ut den snabbt får du mer i plånboken på kort sikt men när pengarna är slut så är de – slut.

Illustration med 4 pajdiagram och 2 pajer på fat som någon håller i

Om du tar ut din tjänstepension livet ut får du månadsvisa utbetalningar så länge du lever. Men man kan också välja att ta ut pengarna under en begränsad tid, till exempel 5, 10 eller 15 år. Så vad är egentligen bäst?

Ta ut tjänstepensinen på 5, 10 eller 15 år?

- De flesta av oss vet ju inte hur länge vi kommer att leva, så det är omöjligt att säga vad som är bäst rent ekonomiskt, säger AMFs trygghetsekonom Dan Adolphson Björck. Att ta ut delar av sin tjänstepension på kort tid är inget konstigt. Men att ta ut hela tjänstepensionen på några få år kan göra att ekonomin försämras rejält när man sedan ska klara sig på bara allmän pension och eventuella privata besparingar.

Titta på din egen situation och ta ett genomtänkt beslut

Väljer man utbetalning hela livet så kan det totalt sett bli både mer och mindre pengar i slutänden, beroende på hur länge man lever. Så vad ska man då grunda sitt beslut på?

- Var och en behöver titta på sin egen situation och tänka igenom beslutet. Generellt tänker många att man behöver pengar de första åren, och man kanske vill ha en så liten förändring av sin ekonomi som möjligt jämfört med när man arbetade. Samtidigt är de flesta både pigga och friska efter 5 eller 10 år som pensionär och då kanske det är bättre att ha en pension som betalas ut med lite lägre belopp under resten av livet. Annars är ju risken att det blir lite knapert i många år.

- Man ska heller inte glömma att om man jobbar samtidigt som man tar ut tjänstepensionen på kort tid kan delar av inkomsten försvinna i skatt.

Var ärlig mot dig själv

Är det något annat man behöver tänka på?

- Jag tycker man ska försöka vara ärlig mot sig själv och titta på sitt eget beteende: är jag en sådan som kan spara eller vill jag gärna använda pengarna på lönekontot direkt? Är du bra på att lägga undan pengar eller tänker amortera ner bolånet så spelar det kanske inte så stor roll om du tar ut tjänstepensionen på kort tid. 

Men om man vill investera pengarna själv då?

- Det kan man förstås göra, men även där behöver du fråga dig själv vilken personlighetstyp du är. Är du intresserad av placeringar och vill du lägga ner den tid och engagemang som oftast krävs? Som privatperson kan det vara svårt att få samma avkastning som man kan få hos pensionsbolagen. 

Många skjuter upp beslutet om pensionen

Många skjuter upp tankarna på hur man vill ha det som pensionär väldigt länge, vad beror det på tror du?

- Jag tror att många tycker att pension är krångligt, man skjuter upp själva beslutet så länge som möjligt och då kan det bli lite förhastat. Dessutom skulle jag säga att många av oss inte kan – eller inte vill – föreställa sig en framtid många år fram i tiden. Men det är bra att i alla fall försöka börja i tid och jämföra olika alternativ via minPension.se. Att kolla vilken inkomst man har som nybliven pensionär, hur det ser ut efter några år och livet ut.

Bästa tipset: få koll på läget

Så vad är ditt bästa råd till blivande pensionärer?

- Det jag tycker man ska ge sig själv är lite tid att tänka igenom situationen och lägga hela pusslet, många har tjänstepension på flera ställen och man behöver få en fullständig bild för att ta ett bra beslut. Det kan du få genom att till exempel logga in på minPension. Är du kund hos oss på AMF kan du logga in på Mina Sidor och göra en pensionsprognos där.


  

För- och nackdelar med olika utbetalningstider

Utbetalning livet ut

Utbetalning en begränsad tid

Du får tjänstepension varje månad – så länge du lever.

Din tjänstepension betalas ut i snabbare takt. 

Pengarna finns kvar hos ditt pensionsbolag som fortsätter förvalta dem åt dig.

Du kan investera pengarna själv, om du har tid och intresse för det.

Det blir ett lägre månadsbelopp än om du väljer tidsbegränsad utbetalning.

Du kan få betala mycket skatt om du hamnar över brytpunkten för statlig skatt.

Dör du tidigt så kan du gå miste om en del pengar (men har du återbetalningsskydd så kan de gå vidare till din familj).

Många är friska och aktiva längre än de tror – när pengarna är slut kan det bli knapert.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se